Stupio na snagu dogovor o produženju sporazuma START 3

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaLansirni sistem "Jars"
Lansirni sistem Jars - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Dogovor o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) stupio je na snagu 3. februara, Rusija i Sjedinjene Američke Države razmenile su odgovarajuće note, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
„Ministarstvo spoljnih poslova Rusije razmenilo je 3. februara note sa ambasadom SAD o završetku unutrašnjih procedura neophodnih za stupanje na snagu dogovora o produženju Sporazuma o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja od 8. aprila 2010. Shodno tome, ovaj sporazum stupio istog dana je na snagu“, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će „Sporazum delovati u obliku u kojem je potpisan, bez ikakvih izmena i dopuna, do 5. februara 2026. godine“.

„Ključni značaj za postizanje ovog dogovora bio je telefonski razgovor predsednika Rusije Vladimira Putina i američkog predsednika Džozefa Bajdena 26. januara“, naglasilo je Ministarstvo.

Moskva očekuje da će produženje Sporazuma pomoći da se prevaziđe tendencija sloma mehanizama kontrole naoružanja i spremna je da sarađuje sa Sjedinjenim Američkim Državama na jačanju globalne strateške stabilnosti.  

Ministarstvo navodi da će biti potrebni „značajni napori“ da se rusko-američki dijalog u ovoj oblasti „vrati na stabilan put, kako bi se postigli novi veći rezultati koji jačaju našu nacionalnu bezbednost i stratešku stabilnost u svetu“.  

„Rusija je spremna za takav rad. Pozivamo Sjedinjene Američke Države da pokažu jednako odgovoran pristup i da konstruktivno odgovore na naše inicijative“, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ranije je pres služba Kremlja saopštila da je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dokument o produženju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju (START-3) na pet godina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala