Srbija u crvenoj i ljubičastoj zoni: Ne izlazite napolje, opasnost vreba iz vazduha

CC0 / Pixabay / Posledice zagađenja vazduha su višestruke i pogađaju celu naciju
Posledice zagađenja vazduha su višestruke i pogađaju celu naciju - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Neuobičajeno topao dan za početak februara u Srbiji mnoge ljude izmamio je iz domova, ali kako stvari stoje u vazduhu, danas je bolje vratiti se što pre ili ne izlaziti iz kuća bez preke potrebe. Razlog su PM čestice, odnosno ogromno zagađenje vazduha širom zemlje.

U celoj Srbiji je od prepodneva veliko zagađenje, a najveće je zabeleženo u Valjevu, Kraljevu, Šapcu, Beogradu i Pančevu, gde je stepen kontaminacije vazduha označen ljubičastom bojom koja predstavlja pretposlednji nivo takozvanog aerozagađenja.

Srbija se izdvaja u Evropi po stepenu zagađenosti što se da uočiti i na mapi, na sajtu WAQI koji meri aerozagađenje u svetu u realnom vremenu. Dok su u susedstvu dominantne žuta i zelena zona (umereno i dobro), najveći deo Srbije je markiran crvenom i ljubičastom bojom (nezdrav i veoma nezdrav vazduh).

Šta znače crvena i ljubičasta zona zagađenosti

Šta to konkretno znači u realnosti?

Kada je neko naselje u takozvanoj nezdravoj zoni (crvena boja) to, prema sajtu WAQI, znači da svako može da oseća zdravstvene tegobe, a osobe koje pripadaju osetljivim grupama mogu da imaju i ozbiljnije posledice. Sledeći stepen – ljubičasta boja (veoma nezdrava zona), odnosno vazduh, samim tim znači i veće posledice po zdravlje.

Crven zona znači da aktivna deca i odrasli, kao i ljudi sa srčanim i respiratornim oboljenjima treba da izbegavaju svaki boravak na otvorenom. Svi ostali, posebno deca, treba boravak na otvorenom da ograniče. Takođe, treba izbegavati sve aktivnosti na otvorenom koje podrazumevaju ubrzano i duboko disanje.

Logično je da ljubičasta boja označava i viši stepen upozorenja, odnosno da sve aktivnosti treba usmeriti na zatvoren prostor.

Situacija po gradovima

Najviši stepen zagađenosti danas je zabeležen u Valjevu sa indeksom od čak 215 i ovaj grad je označen je ljubičastom bojom (peti stepen). Slede Kraljevo (214) i Šabac (194).

I Beograd je u crvenoj zoni, a najgore je u Pančevu (191). Od ostalih delova Beograda, najkritičnije je u centru grada, na Paliluli, Vračaru i Novom Beogradu, kao i u Obrenovcu i Lazarevcu.

Od ostalih gradova crvenom bojom označeni su Užice (174), Novi Pazar (172), Niš (169), Kosjerić (168), Smederevo (166), Novi Sad (162), Čačak (160), Trstenik (146).

Glavni grad Srbije je danas na neslavnom šestu mestu najzagađenijih glavnih gradova država ili regiona na planeti, pokazuju podaci sajta "AirVisual".

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala