Ruski ambasador: Problemi u odnosima Moskve i Vašingtona ostaju, ali nema vremena za svađu

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Rusije u SAD Anatolij Antonov
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov saopštio je da u novom Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), koji je danas produžen, ništa neće biti izmenjeno, pa ni broj inspekcija. On je istakao da, uprkos produženju sporazuma, problemi u odnosima Moskve i Vašingtona ostaju, ali da „nema vremena za svađu“.
„Radićemo po starim šemama, po starim mehanizmima kontrole koji su bili dogovoreni pre 11 godina. Broj inspekcija se neće promeniti. I dalje ćemo vršiti inspekcije na američkim objektima, kao što će i Amerikanci dolaziti, i u skladu sa procedurama tog sporazuma sprovodiće te inspekcije“, rekao je Antonov za televiziju „Rusija 24“.

On je dodao da će dalji rad sa SAD na kontroli naoružanja biti izuzetno težak i da, između ostalog, treba razgovarati i o novom naoružanju, na šta je Moskva spremna.

Prema rečima ambasadora, za pregovaračkim stolom biće potrebno da se izradi nova jednačina strateške bezbednosti, koja bi obuhvatila nove vrste naoružanja i stare probleme – sistem protivraketne odbrane SAD, rakete srednjeg i kratkog domena, sredstva za globalni napad, hipersonične sisteme i napredno svemirsko oružje.

Problemi ostaju

Diplomata je naglasio da problemi u odnosima Moskve i Vašingtona ostaju, ali to ne znači da dijalog nije potreban.

„Problemi koji su postojali za vreme prethodne administracije i pre nje – sve je to ostalo. Naš glavni zadatak je da stabilizujemo odnose. Mi imamo pozitivan program. Jedna od zajedničkih tema koja nas povezuje je problem strateške stabilnosti. Čvrsto verujem da postoje i drugi problemi gde nam Amerikanci nisu protivnici, kao što su svemir, saradnja na Arktiku, borba protiv terorizma, širenje oružja za masovno uništenje“, rekao je ambasador Rusije.

On je konstatovao da Rusija treba da sarađuje sa SAD, i da „nema vremena za svađu“.

Takođe je saopštio da će Moskva predložiti Vašigtonu da razgovaraju o uspostavljanju kontakata na svim nivoima.

Antonov je prokomentarisao i izjavu načelnika Strateške komande SAD admirala Čarlsa Ričarda, koji je rekao da Sjedinjene Američke Države moraju da budu spremne za nuklearni rat protiv Rusije ili Kine.

„Ne verujem da razboriti američki generali razmišljaju o nuklearnom ratu. Mislim da se takva ideja mota po glavi nenormalnih političara“, rekao je Antonov.

Podsetimo, dogovor o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) stupio je na snagu 3. februara, a Rusija i Sjedinjene Američke Države razmenile su odgovarajuće note.

Prethodno je saopšteno da produžetak Sporazuma START 3 podrazumeva imenovanje po 300 inspektora iz SAD i Rusije, koji će vršiti inspekciju na teritoriji te dve zemlje.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala