Ruska ambasada: Izjave šefa britanske diplomatije o Navaljnom – drske i nekompetentne

© AP Photo / Alberto PezzaliViktorijina kula u Vestminsteru u Londonu
Viktorijina kula u Vestminsteru u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Ruska ambasada u Londonu saopštila je da su izjave ministra spoljnih poslova Velike Britanije Dominika Raba koji je zahtevao hitno oslobađanje Alekseja Navaljnog – nekompetentne.
„Zbunjeni smo drskim i nekompetentnim optužbama Dominika Raba, diplomate i pravnika koji negira pravo ruskog pravosuđa da primenjuje rusko zakonodavstvo na Navaljnog zbog kršenja pravila uslovne kazne. Zar britansko pravosuđe nije optužilo Asanža zbog narušavanja uslova puštanja na slobodu uz kauciju?“, navodi se u saopštenju ambasade, objavljenom na Tviteru.

​Simonovski sud u Moskvi u utorak je doneo odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora. Ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara.

Na saslušanju u sudu prisustvovalo više od 15 zaposlenih u ambasadama različitih zemalja. Zaharova je ranije izjavila da je prisustvo stranih diplomata na suđenju u slučaju Navaljni politička akcija, mešanje u unutrašnje stvari Rsije i samootkrivanje pokušaja Zapada da obuzda Rusiju.

Juče je britanski ministar pozvao na momentalno i bezuslovno oslobađanje Navaljnog. Prema njegovim rečima, Moskva „ne izvršava najosnovnije obaveze, što se očekuje od bilo kog odgovornog člana međunarodne zajednice“.

Pored Velike Britanije, i vlasti SAD, Nemačke, Francuske i drugih zemalja, kao i predstavnici evropskih institucija pozvali su Moskvu da oslobodi Navaljnog. MIP Rusije je poručio stranim političarima da se pozabave problemima svojih država i da poštuju međunarodno pravo.

Podsetimo, osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž  je 11. aprila 2019. godine uhapšen na osnovu naloga koji je izdat 2012. godine zbog nepojavljivanja pred sudom, kao i na osnovu zahteva švedskih i američkih vlasti. Sud je istog dana proglasio Asanža krivim za narušavanje uslova puštanja na slobodu uz kauciju. 

Početkom januara ove godine britanski sud odbio je izručenje Asanža SAD, ali i njegov zahtev za puštanje uz kauciju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala