Proizvodnja ruske vakcine „Sputnjik Ve“ u Srbiji — do leta?

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve"
Proizvodnja vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Mi se nadamo i voleli bismo da proizvodnja ruske vakcine u Srbiji počne u aprilu ili najkasnije do leta. Međutim, to će odrediti stručnjaci iz Rusije koji već imaju ogromno iskustvo i koji su uspeli da naprave jednu tako kvalitetnu vakcinu kao što je „Sputnjik Ve“, kaže za Sputnjik Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom naglasio da će Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije, izgraditi postrojenja i samostalno proizvoditi vakcine, što je dodatna potvrda rešenosti Srbije da prihvati spremnost ruske strane da izvrši transfer tehnologija i pomogne u obuci srpskih kadrova za proizvodnju ruske vakcine protiv korona virusa u Srbiji.

Ruska vakcina će se proizvoditi u Srbiji

Dolazak visoke delegacije Ministarstva zdravlja i drugih važnih institucija iz Rusije zakazan je za 11. februar, kako bi se na licu mesta uverili  sa kakvim potencijalom raspolaže Institut Torlak.

„Ono što ću i ponoviti jeste da mi zaista posedujemo odlične stručnjake i sa stručnog aspekta mislim da neće biti problema. Razgovaraće se o našim tehnološko- tehnološkim mogućnostima, i to je neka prva faza ka ostvarenju cilja, a to je proizvodnja Sputnjik vakcine“, navodi Đerlek za Sputnjik.

© Sputnik / Radoje PantovićPrva faza u ostvarenju cilja proizvodnje vakcine "Sputnjik Ve" u Srbiji jeste dolazak ruskih stručnjaka 11. februara.
Proizvodnja ruske vakcine „Sputnjik Ve“ u Srbiji — do leta? - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Prva faza u ostvarenju cilja proizvodnje vakcine "Sputnjik Ve" u Srbiji jeste dolazak ruskih stručnjaka 11. februara.

On veruje u pomoć stručnjaka iz Rusije, ukoliko naši uslovi ne budu zadovoljavajući, kako bi Srbija bila među prvim zemljama van Ruske Federacije koja će proizvoditi prvu registrovanu vakcinu protiv korona virusa na svetu.

„Iskreno da kažem, rano je govoriti kad će početi proizvodnja. Mi se nadamo što pre jer smo videli u ovoj teškoj situaciji da sve zemlje misle samo o sebi. Od Kovaksa kojem smo uplatili ogroman novac i za vakcinu i za usavršavanje vakcine nismo dobili niti jednu vakcinu. Ono što Evropska unija priča o solidarnosti, tu solidarnost do sad nisu pokazali. Nadam se da će imati priliku da to u drugom delu godine pokažu, ali ono što mogu da pohvalim je da su Rusija i lično predsednik Putin zaista pokazali jedan veliki gest i humanost, pre svega time što smo dobili određenu količinu vakcina iz Rusije, ali i ponudu, što je velika čast za Srbiju, da možemo koristiti tehnologiju Ruske Federacije i da proizvodimo 'Sputnjik Ve' u Srbiji“, ukazuje Đerlek.

Razmišlja se i o izvozu

Upitan, da li su planovi da Srbija proizvodi vakcinu samo za domaće potrebe ili eventualno i za izvoz, po uzoru na slavne dane Instituta Torlak, naš sagovornik podseća na ozbiljan pristup naše zemlje u borbi protiv korona virusa, počev od epidemioloških mera, preko masovne imunizacije koja je hvaljena širom sveta.

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaUkoliko tehničko-tehnološki uslovi na Torlaku ne budu zadovoljavajući, očekuje se pomoć Rusije kako bi bila omogućena proizvodnja vakcine u Srbiji,
Proizvodnja ruske vakcine „Sputnjik Ve“ u Srbiji — do leta? - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Ukoliko tehničko-tehnološki uslovi na Torlaku ne budu zadovoljavajući, očekuje se pomoć Rusije kako bi bila omogućena proizvodnja vakcine u Srbiji,
„Jedna zemlja kao što je Srbija ipak zaslužuje da ima jedan tako jak institut kao što je Torlak nekad bio, i da omogućimo da proizvodimo vakcine ne samo za domaće tržište. To će zavisiti od bilateralnih odnosa Srbije i Rusije, koliko će se tu uložiti novca, šta želimo da postignemo sa tom fabrikom u kojoj će se proizvoditi vakcina. Ali, mislim da je šteta proizvoditi samo određene količine koje bi bile dovoljne za Republiku Srbiju, s obzirom da smo mi već pokazali, i lično predsednik Vučić, jednu veliku humanost nudeći našim komšijama u regionu vakcine koje je dobila Srbija. Mislim da se razmišlja u pravcu da se proizvodi na mnogo većem nivou nego što će biti potrebe naše države“, navodi Đerlek na kraju razgovora za Sputnjik.

Inače, osim Rusije, samo je Kazahstan počeo sa proizvodnjom vakcine „Sputnjik Ve“, čija je eksperimentalna partija poslata u Rusiju radi provere kvaliteta. Ova zemlja, prema planovima, trebalo bi da proizvodi oko 300 hiljada doza cepiva mesečno.

Spremnost za proizvodnju „Sputnjika Ve“ pokazali su i Alžir, Venecuela, Turska, Iran, Brazil, Južna Koreja, Kina, Indija, a Rusija i Belorusija stvaraju zajedničku proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona na beloruskoj teritoriji.

Prema rečima ministra industrije i trgovine Rusije Denisa Manturova, platforme u stranim zemljama za proizvodnju ruske vakcine moći će da isporučuju oko 350 miliona doza vakcine godišnje u druge zemlje.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala