Mario Dragi dobio mandat za sastav nove vlade Italije

© Sputnik / Aleksei Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaMario Dragi
Mario Dragi - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Italijanski predsednik Serđo Matarela dao je danas mandat bivšem predsedniku Evropske centralne banke Mariu Dragiju za sastav nove vlade.

Dragi (73) će sada održati konsultacije sa političkim strankama da pokuša da dobije podršku u parlamentu za formiranje vlade, prenosi Rojters.

Kriza italijanske vlade dogodila se u veoma teškom vremenu i novi premijer moraće pod hitno da se bavi merama za zaustavljanje zdravstvene krize izazvane pandemijom kovida 19, ekonomskom krizom, socijalnim tenzijama i da hitno uradi plan upotrebe 209 milijardi evra, koje je Italija dobila od Evropske unije da bi se oporavila od posledica krize, preneo je Tanjug.

Mario Dragi, koga još zovu i Super Mario, bio je na čelu Centralne evropske banke.

Ostao je zapamćen njegov govor iz 2014 godine kada je rekao da će "sačuvati evro po bilo koju cenu”.

Pre nego što je postao direktor CEB bio je guverner italijanske centralne banke, direktor trezora i kratko vreme je radio za jednu od najvećih banaka na svetu “Goldman Saks”.

Nakon kraja mandata u CEB Dragi se retko pojavljivao u javnosti, izuzetak je u martu prošle godine kada je za engleski dnevni list “Fajnenšel Tajms” izjavio da se "nalazimo u ratu protiv korona virusa, da treba reagovati brzo, i da bi oklevanje moglo imati visoku cenu”.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala