Potres u GAK „Narodni front“: Smenjena načelnica tuži kliniku – direktor čeka nalaz inspekcije

© Ministarstvo odbrane SrbijeRuski stručnjaci dezinfikuju kliniku u Beogradu
Ruski stručnjaci dezinfikuju kliniku u Beogradu  - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Načelnica GAK „Narodni front“ Snežana Rakić koja je smenjena sa obrazloženjem da je dolazila na posao zaražena koronom, kaže za Sputnjik da nije bila bolesna i da će tužiti bolnicu i direktora. U Ministrastvu zdravlja tvrde da u ovom slučaju nema politike, a u Klinici nam kažu da se direktor neće oglašavati dok traje proces Sanitarne inspekcije.

Posle povlačenja 75 lekara i drugog osoblja sa posla zbog zaraze koronom u martu prošle godine, novi skandal potresao je bolnicu "Narodni front".

Direktorka porodilišta je smenjena, a protiv nje pokrenut disciplinski postupak pošto je, kao se tvrdi, imala koronu, a dolazila na posao i time ugrozila zdravlje kolega, pacijenata i beba.

CC BY 2.0 / Tamaki Sono / Bebe u porodilištu
Potres u GAK „Narodni front“: Smenjena načelnica tuži kliniku – direktor čeka nalaz inspekcije - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Bebe u porodilištu

Smenjena načelnica tuži GAK “Narodni front”

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da u slučaju smene nema politike, jer isti uslovi važe za sve.

"Najvažniji su pacijenti i njihovo zdravlje, a svi koji krše epidemiološke mere trebalo bi da budu sankcionisani", izjavio je Đerlek.

U izjavi za Sputnjik prof. dr Snežana Rakić kaže da je posle puta u inostranstvo bila u izolaciji, ali da je došla u svoju bolnicu da uradi test. On je bio pozitivan, ali Snežana Rakić kaže da nalaz nije bio njen. Ona napominje da matični broj na njemu nije odgovarao njenoj godini rođenja, ali da se, iako je bila zdrava, ipak vratila u karantin.

"Ovo je osveta iz razloga koji mi nisu poznati. Direktor je obavestio Sanitarnu inspekciju da sam radila bolesna, sazvao je Komisiju za intrahospitalne infekcije. Izrekli su mi disciplinsku meru i udaljili me sa posla", kaže Rakićeva.

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICGinekološko akušerska klinika Narodni front u Beogradu.
Potres u GAK „Narodni front“: Smenjena načelnica tuži kliniku – direktor čeka nalaz inspekcije - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Ginekološko akušerska klinika Narodni front u Beogradu.

Policija svaki dan proveravala

Ona dodaje da je, dok je bila u karantinu, policija bukvalno svakog dana proveravala da li je kod kuće. Kaže da disciplinska mera zbog izlaska iz karantina postoji, makar i ako se izađe napolje zbog testa, ali da podaci u njenom testu nisu bili validni, ali i da nije bila bolesna.

"Kad sam se vratila na posao izrečena mi je disciplinska mera udaljavanja na sedam dana, bez plate", kaže Rakićeva.

Prebačena na mesto lekara

Ona dodaje da je prebačena na mesto običnog lekara na Odeljenju ultrazvuka, a danas je prvi dan došla na posao, na novu dužnost.

"Napravljena je medijska haranga u kojoj se navode razne stvari koje su netačne. Zato ću podneti tužbu i protiv bolnice i protiv direktora, za zloupotrebu službenog položaja. Redovni sam profesor Medicinskog fakulteta, načelnik Porodilišta 20 godina. Prošle godine bilo je 8 hiljada porođaja, jako dobro poznajem epidemiološke mere. Svi doktori koji su bili sa mnom u kontaktu su testirani, niko se nije razboleo. Ponavljam, nisam bila bolesna, niti su se pacijenti razboleli", ističe naša sagovornica.

On smatra da njena smena pre svega šteti ugledu institucije kao što je eminentna klinika "Narodni Front".

© Sputnik / Vitaliй Arutюnov / Uđi u bazu fotografija"Nisam bila bolesna, nisam ugrozila kolege i pacijente", kaže dr Rakić.
Potres u GAK „Narodni front“: Smenjena načelnica tuži kliniku – direktor čeka nalaz inspekcije - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
"Nisam bila bolesna, nisam ugrozila kolege i pacijente", kaže dr Rakić.

"Ne mogu da dozvolim da zbog nečijeg kaprica bacim 25 godina univerzitetske karijere. Prekršaj izlaska iz karatina, ako postoji, posao je Granične policije, a ne direktora bolnice".

Ozbiljan prekršaj i povreda discipline

U Ginekološko - akušerskoj klinici "Narodni front" Sputnjiku je rečeno da direktor, prof. dr Željko Miković, neće davati izjave za medije dok traje postupak Sanitarne inspekcije, zbog kršenja antiepidemijskih mera.

"Načelnica porodiliša je svojim činjenjem dovela pacijente, kao i svoje kolege u visok epidemiološki rizik, što je ozbiljan prekršaj, kao i povreda radne discipline. To je rezultiralo privremenim udaljavanjem s posla, kao i smenom sa rukovodeće pozicije. Do okončanja postupka istog nismo u mogućnosti da dajemo izjave na ovu temu", rečeno nam je u "Frontu".

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala