Peskov o sankcijama ukrajinskim televizijama: Zabrana rada nije u skladu sa međunarodnim normama

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kremlj i Hram Vasilija Blaženog u Moskvi
Pogled na Kremlj i Hram Vasilija Blaženog u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Kremlj osuđuje sankcije protiv tri televizijska kanala u Ukrajini, ograničenje ili zabrana rada televizija nije u skladu sa međunarodnim normama, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Možemo samo da osudimo ove postupke ukrajinskih vlasti“, rekao je Peskov.

Ograničenja, pa čak i zabrana rada televizijskih kanala je „nešto što ne ispunjava ni međunarodne norme i standarde, ni opšte shvatanje slobode medija“, istakao je on.

Na pitanje da objasni da li je planirano pružanje bilo kakve informacione podrške političkoj stranci vlasnika ukrajinskih televizijskih kanala, Peskov je odgovorio: „Ne znam o kakvoj podršci govorite i na šta mislite“.

Kako je precizirao portparol Kremlja, ruski mediji rade kao i obično, „pokrivaju različite događaje u svetu, uključujući i ovaj događaj“.

On je dodao da ovakva odluka vlasti da ograniče rad medija spada u događaje „na koje bi svakako trebalo da obrate pažnju i organizacije kao što je OEBS i druge međunarodne organizacije“.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski svojim ukazom u utorak je stavio na snagu odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o uvođenju sankcija na period od pet godina protiv televizija „112 Ukrajina“, „Njuzvan“ i „ZIK“ i poslanika Vrhovne rade iz stranke Opoziciona platforma – Za život Tarasa Kozaka, koji je vlasnik ovih kanala. Televizije koje su se našle na udaru sankcija su opozicione i u njima su najčešće gostovali poslanici Opozicione platforme – Za život, koja je osudila ovu odluku i nazvala je ispoljavanjem diktature i kršenja slobode govora u zemlji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala