„Na sopstveni rizik“: Kako funkcioniše crno tržište vakcina

© Depositphotos.com / Dedivan1923Kupovina preko interneta
Kupovina preko interneta - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Globalna vakcinacija je aktivirala i tržište lažnih vakcina protiv virusa korona. Prevaranti su već privedeni u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, a oglasi o prodaji lekova po paprenim cenama redovno se pojavljuju na internetu, navodi ruski portal „Gazeta“.

Hiljadu dolara ili seksualne usluge za lažnu vakcinu

U Kini su priveli prevaranti koji su prodavali fiziološki rastvor kao vakcinu protiv virusa korona, saopštila je kineska agencija „Sinhua“. U prevari je učestvovalo više od 80 ljudi. 

Oko 3.000 doza preparata je bilo spremno za prodaju, ali je policija uspela da ih konfiskuje. Kako pretpostavlja izvor lista „Global tajms“ planirano je bilo da falsifikate prodaju u inostranstvu.

Ranije je u SAD takođe bio uhapšen prevarant koji je na društvenim mrežama prodavao vakcinu protiv kovida koju je sam proizvodio, navodi agencija „Vajs“. Prema rečima 55. godišnjeg Džona Stajna iz Redmonda, on je u svom preduzeću „North Coast Biologics“ za pola dana napravio lek protiv virusa korona koji mu je navodno obezbedio antitela. On je nudio svoj preparat po ceni od 1.000 dolara za dozu.

Pronašao je i kupce. Jedan je odmah posle vakcinacije smešten u bolnicu jer je oboleo od virusa korona. Stajn je uhapšen u avgustu 2020. godine u državi Ajdaho. Kako se kasnije ispostavilo iz prepiske sa potencijalnim klijentima, neki su čak u zamenu za vakcinu nudili seksualne usluge.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije nije zabeležilo prodaju lažnih vakcina protiv virusa korona, saopštila je krajem januara pres služba ministarstva.
Mikrobiološka laboratorija  - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Crno tržište: Lažni negativan test na koronu prodaju i za 300 evra

Na trikove prevaranata možete nasesti na internet prodaji, upozorila je ranije međunarodna kompanija „Ček point“ koja razvija rešenja na polju sajber bezbednosti.

U januaru 2021. godine zabeležila je preko 340 reklama za prodaju lažnih vakcina, za koje traže od 250 do 1.000 dolara, plaćanje prihvataju i u bitkoinima, prenosi CNBC .

Kriminalci objavljuju oglas, povezuju se sa potencijalnim kupcima preko Telegrama i objavljuju cenu. Kada dobiju novac njihov nalog se briše, a kupac ne dobija lek.

Vakcina se prenosi u koferima, džepovima i kontejnerima

Zbog strogih propisa teško je organizovati isporuku stranih vakcina na teritoriju Rusije, objasnili su u kompaniji „Koreks Logistiks“, koja isporučuje lekove u regione Rusije. Pre svega, potrebna je registracija leka, kompanija mora da dostavi potrebnu dokumentaciju i da unese informacije o leku u automatizovani informativni sistem Roszdravnadzora.

„Posle toga vakcina se dostavlja privatnim klinikama, gde se vakcinacija legalizuje. Mehanizam je transparentan“, objašnjava direktor za kvalitet „Koreks Logistiks“ Vitali Šahnazarov.

Ni jedna strana vakcina još nije registrovana na teritoriji Rusije. Kineski eksperti, koji rade zajedno sa ruskim naučnicima, su blizu dobijanja dozvole, rekao je Šahnazarov. „Planirano je da se lek kasnije proizvodi na našoj teritoriji, razvoj će biti kineski, a cela tehnologija će biti ruska. U teoriji, registracija prve kineske vakcine bi trebalo da bude do februara-marta, ali ovo još nisu zvanične informacije“.

Što se tiče fizičkih lica to je druga stvar.

Šahnazarov kaže da za lične potrebe nije ograničen uvoz medikamenata na teritoriju Rusije, izuzetak su samo zabranjeni preparati. U teoriji svaki građanin može da odleti, na primer, u Kinu, tamo kupi vakcinu, stavi je u specijalan kontejner i primi je u Rusiji.

„Svako može u inostranstvu da kupi nešto i donese u koferu, u džepu ili kontejneru. Međutim, prvo treba naći lekara koji će zatim dati ovu vakcinu, rizik je prevelik, jer svu odgovornost za bilo kakve negativne posledice nakon vakcinacije snosi u potpunosti lekar. Nijednu vakcinu niko ne može sam sebi dati, već se sve moraju primiti pod medicinskim nadzorom. U svakom slučaju, postoji šansa da se dogovorite sa lekarom, ali to je deo sfere ličnih odnosa“, rekao je ekspert.
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve Instituta Gamaleja - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2020
Interpol: Vakcina je tečno zlato, biće na meti kriminalaca

Apsurdno je sada učestvovati u crnom tržištu vakcina, smatra direktor Evroazijskog predstavništva kompanije „Bosnalek“ Valentina Bunčeva.

„Tempo proizvodnje vakcina je velik, veći deo stanovništva, koji pripada rizičnoj kategoriji, je već primio vakcinu. Pored toga, vakcinacija je besplatna u državnim bolnicama. U komercijalnim strukturama vakcina se takođe isporučuje besplatno, mogu se platiti samo usluge vakcinacije“, navodi Bunčeva.

Uslovi skladištenja i transporta vakcina komplikuju organizaciju ilegalnih isporuka.

„Trebalo bi imati na umu da vakcine strane proizvodnje takođe zahtevaju posebnu temperaturu i mogu se odmrznuti samo jednom neposredno pre primene“, dodaje direktorka predstavništva "Bosnalek".

„Falsifikat u najboljem slučaju, u najgorem slučaju imitacija leka“

Ilegalni kanali prodaje postoje i moguće ih je naći na internetu, kaže predstavnik „Koreks Logistiks-a“.

„Ove usluge su i ranije koristili, kada je reč o veoma retkim ili skupim lekovima. To su sve poluilegalni poslovi i nije reč o legalnom uvozu. Lekovi se naručuju na sopstvenu odgovornost, jer vam niko neće dati nikakve garancije da je ovo prava vakcina, a ne fiziološki rastvor ili nešto još gore“, rekao je Šahnazarov.

Sve registrovane vakcine se mogu isporučivati isključivo na međudržavnoj osnovi, prema državnim ugovorima. Zvanično su to izjavile i farmaceutske kompanije kao što su „Fajzer“ i „Astra Zeneka“, koje proizvode vakcine u inostranstvu.

„Kina još uvek nije ovo zvanično objavila, ali bez obzira na to, još uvek nema komercijalnih zaliha njihove vakcine na tržištu. Sve što se sada može kupiti iz ruke u ruku je u najboljem slučaju falsifikat, a u najgorem slučaju imitacija leka. Preporučio bih upotrebu samo zvaničnih kanala vakcinacije kako bi se izbegle tragične posledice“, zaključio je sagovornik lista „Gazeta.Ru“.

Svako ko odluči da organizuje crno tržište vakcina u Rusiji, trebalo bi da se plaši ozbiljnih posledica. Za falsifikovanje i prodaju vakcine predviđena je krivična odgovornost prema članovima 159 „Prevara“ i 238.1 Krivičnog zakonika Ruske Federacije „Promet falsifikata, nekvalitetni i neregistrovani lekovi, medicinski proizvodi“.

Laboratorija za proizvodnju reagensa za brze testove za virus korona - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2020
Makedonski mediji: Lažni testovi na koronu, cena na benzinskoj pumpi u Vranju 65 evra

„U zavisnosti od saučesnika, novca koji je proneveren i drugih okolnosti, kriminalci će biti osuđeni na kaznu zatvora do 10 godina“, objasnio je pravnik Jevgenij Barsenjev.

Ako su vam ukrali novac i prevarili vas, potrebno je pored pokretanja krivičnog postupka, policiji dostaviti i dodatne dokaze: „print skrin“ sajtova zločinaca, prepiske, dokaze o prenosu novca, svedočenja i bilo koji drugi dokaz na osnovu koga istraga može utvrditi umešanost osumnjičenih za izvršenje krivičnog dela.

„Trebalo bi znati da krivična dela u vezi sa kupovinom od prevaranata putem Interneta se veoma teško istražuju, često se ne mogu utvrditi identiteti zločinaca. Ne treba biti lakoveran, morate pažljivo proveriti prodavce, barem pročitajte kritike o njima na različitim sajtovima“, podvukao je ekspert.

Pravnik, član Javnog saveta Roszdravnadzora, teritorijalnog organa vlade Moskve Jurij Kapštik je posavetovao da uvek treba tražiti od prodavca izvod iz registra lekova u Rusiji.

„U slučaju da ne mogu da vam dostave taj dokument, budite uvereni da je lek falsifikat. Potrebno je obratiti pažnju i na to da farmaceutske kompanije, koje prodaju vakcine, moraju da imaju licencu. Zbog lične bezbednosti, trebalo bi kontaktirati samo one klinike koje su zvanično akreditovane i bave se vakcinama“, preporučio je Kapštik.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala