Moskva: Na Arktiku nema problema koji zahtevaju vojno rešenje

© Sputnik / Mihail Fomičev / Uđi u bazu fotografijaVojnici ruske Severne flote
Vojnici ruske Severne flote  - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Rusija smatra da vojna pretnja na Arktiku nije velika i da u tom regionu nema problema koji bi zahtevali vojno rešenje.
„Na Arktiku nema problema koji zahtevaju vojno rešenje. Pitanja mogu i treba da se rešavaju za pregovaračkim stolom. Smatramo da je vojna pretnja u regionu u celini uzev - slaba“, rekao je specijalni predstavnik ruskog Ministarstva za međunarodnu saradnju na Arktiku Nikolaj Korčunov.

Istovremeno, ruski diplomata je ukazao na intenziviranje vojnih vežbi država-članica NATO na Arktiku uz uključivanje zemalja koje ne pripadaju tom regionu.

Prema mišljenju Korčunova, takva „internacionalizacija“ je povezana s otkrivanjem potencijala za eksploataciju mineralnih resursa na Arktiku kao posledica topljenja lednika, kao i sa razvojem Severnog morskog puta i globalnih transportnih koridora na krajnjem severu.

„Bez obzira na to analiza vojnih aktivnosti priobalnih zemalja omogućava da se konstatuje da se na Arktiku niko ne sprema za oružani konflikt“, rekao je Korčunov.

Ipak, ukazuje on, povećana vojna aktivnost u tom regionu i slabljenje poverenja mogu da vrate svet nekoliko decenija unazad i gurnu ga u stanje kao u vreme Hladnog rata.

Moskva, kako je dodao, registruje znake vojne eskalacije na Arktiku, o čemu svedoči i opredeljenost pojedinih država za politiku vojnog obuzdavanja, jačanje sopstvene vojne infrastrukture na teritoriji drugih arktičkih država i pokušaji da se na Arktik proširi zona odgovornosti NATO.

Na to treba dodati i nespremnost nekih arktičkih zemalja za multilateralni regionalni dijalog i sve jača retorika optužbi, rekao je Korčunov, dodajući da sve to zahteva zajedničke napore „Arktičke osmorke“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala