Meksički zdravstveni regulator odobrio primenu vakcine „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina protiv kovida 19 "Sputnjik Ve"
Ruska vakcina protiv kovida 19 Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Zamenik ministra zdravlja Meksika Ugo Lopez Gatel saopštio je da je ruska vakcina protiv kovida 19 „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) dobila dozvolu lokalnog regulatora za uvoz i hitnu upotrebu.

„Savezna komisija za zdravstvenu zaštitu upravo je dala dozvolu za hitnu upotrebu vakcine ‘Sputnjik Ve’, koju je razvio Centar za epidemiologiju i mikrobiologiju ‘Gamaleja’. Na taj način postoji mogućnost za uvoz i primenu ovog preparata“, rekao je Lopez Gatel na konferenciji za novinare.

​Prema njegovim rečima, sledeći korak trebalo bi da bude potpisivanje ugovora o isporukama od strane Rusije.

Ranije je ministar zdravlja Meksika Horhe Alkoser potpisao ovaj dokument sa meksičke strane, a nakon odobrenja regulatora, on bi trebalo odmah da se pošalje u Rusiju.

Kampanja za imunizaciju od kovida 19 u Meksiku započela je 13. januara od medicinskog osoblja u bolnicama za obolele od virusa korona. Tokom pandemije u zemlji je zabeleženo više od 1,8 miliona slučajeva bolesti, uključujući 159 hiljada smrtnih slučajeva.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina je napravljena na proverenoj i dobro izučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora. Efikasnost „Sputnjika Ve“ je iznad 90 odsto, vakcina pruža punu zaštitu od teških slučajeva kovida 19.

Vakcina je dobila odobrenje za primenu u Rusiji, Belorusiji, Argentini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Mađarskoj, Srbiji, Boliviji, Alžiru, Palestini, Venecueli, Paragvaju i Turkmenistanu. Iniciran je i proces registracije u Evropskoj uniji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala