Ljubinka Milinčić: A šta ako umesto lažnog Putinovog dvorca „vidimo“ Putinovu raketu /video/

© Sputnik / Dejan SimićLjubinka Milinčić
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Svet je zreo za „popravku“, složili su se svetski lideri i biznismeni u Davosu. Ubrzani rast značaja i povećana uloga savremenih tehnologija pretvorili su se u novu opasnost. Šta ako svemoćne tehnologije koje su nedavno ne samo „zbrisale“ američkog predsednika, nego nam i „pokazale“ lažni Putinov dvorac, odluče da nam „pokažu“ i „Putinovu raketu“?

Digitalni giganti danas defakto konkurišu državama. „Oni imaju milijarde korisnika koji provode u tom ekosistemu značajan deo svog života“, istakao je ruski predsednik Putin, govoreći na Forumu.

Svetski lideri i predstavnici biznisa nisu imali odgovor na ovakva pitanja. Jer svi smo se, takoreći do juče, uzdali upravo u savremene tehnologije. Trebalo je da nam one pojednostave život, omoguće lakši rad i bolju budućnost, a zapravo su se „otele“ i zagospodarile svetom. Odštampane su hiljade milijardi dolara za pomoć privredi i sve su otišle upravo u ruke njihovih vlasnika.

„Te ogromne hiljade milijardi ulivene u svetsku ekonomiju ne stvaraju nikakva dopunska bogatstva. Prosto — tih 10 hiljada milijardi je istog trenutka preraspodeljeno onima koji kontrolišu finansijsko tržište“, rekao je Putin i dodao:

„Apsolutno je jasno da svet ne može da funkcioniše tako da ekonomija celog sveta radi za milion ljudi, pa čak ni za ’zlatnu milijardu‘“.

Putin je, između ostalog, istakao i da je provalija između „realne“ i „virtualne“ ekonomije sve veća, a da besomučno štampanje novca od strane centralnih banaka razvijenih zemalja izaziva još veći jaz između siromašnih i bogatih.

Isto to možemo videti i na sajtu foruma u Davosu, koji je objavio istraživanje „Oksfarma“ da je deset najbogatijih ljudi sveta od početka pandemije uvećalo svoje prihode za pola triliona dolara

Osnivač Davosa Klaus Švab tvrdi da je kapitalizam u krizi, dok nemački „Velt“ kaže: „Preveliki dugovi Amerike doveli su dolar na ivicu kraha.“

Ovaj sastanak privukao je veliku pažnju javnosti jer su lideri brojnih država iz celog sveta pokušali da nađu odgovor na ključna pitanja današnjice — kako će izgledati život posle korone? Slika koju su naslikali nije nimalo svetla. Prvi put posle gotovo jedne decenije stavovi ruskog predsednika gotovo su se poklopili sa stavovima njegovih kolega iz zapadnog sveta.

Pandemija je bacila težak izazov čitavom čovečanstvu, ali nije bila uzrok ekonomskih problema u kojima se svet našao, saglasni su svi učesnici. Ona je samo ogolila situaciju, ubrzala strukturalne izmene koje su odavno već bile započete. Korona je uvećala probleme i istakla protivurečnosti koji su se nakupili u svetu. I postoji velika opasnost da će one, ukoliko se budu rešavale na način kako se to sada čini, ostati ozbiljan izazov za celo čovečanstvo i nastaviti da izazivaju dramatične promene u ekonomiji, politici i socijalnoj sferi, oštru polarizaciju društvenih pogleda i socijalno raslojavanje.

Još je mnogo tema i dilema izrečeno na ovom, u suštini, pripremnom sastanku za glavni sastanak koji će se održati u Singapuru u maju, a zajednički imenitelj čitave diskusije mogao bi stati u jednu rečenicu:

U svetu mora mnogo toga da se popravi, ali to mogu da urade samo svi zajedno.

Pročitajte i:

Prethodne emisije „Moj pogled na Rusiju“:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala