Lavrov poslao Borelju video o reakcijama Rusije i Zapada na nezakonite proteste

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaDemonstrant razgovara sa pripadnicima policije tokom neodobrenog protesta pristalica Alekseja Navaljnog u Moskvi
Demonstrant razgovara sa pripadnicima policije tokom neodobrenog protesta pristalica Alekseja Navaljnog u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je poslao video-materijale visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepu Borelju, u kojima se pokazuje kako vlasti u Rusiji i Zapadu reaguju na neodobrene akcije.
„Da bi se ova diskusija, ako je Zapad zainteresovan za nju, vodila na osnovu zdravog razuma i činjenica – Zapad ne voli da razgovara na osnovu činjenica, mi smo ipak pripremili poseban video o tome kako se nezakonite akcije sprovode i suzbijaju na Zapadu i kako naša policija reaguje na nasilje demonstranata tokom nedavnih događaja“, rekao je Lavrov na konferenciji za medije nakon razgovora sa jordanskim ministrom spoljnih poslova Ajmanom Huseinom Abdulah el Safadijem.

Lavrov je podsetio da je u utorak Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ove materijale predalo ministarki spoljnih poslova Švedske Ani Linde.

„Danas sam isti materijal poslao Briselu, visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku, gospodinu Žozepu Borelju, kako bi se, dok se priprema za predstojeću posetu Moskvi u petak, takođe upoznao sa tim kako mi vidimo objektivnu sliku sastavljenu na osnovu konkretnih činjenica sa obe strane, a ne na osnovu neosnovanih tvrdnji na koje su naše zapadne kolege, nažalost, previše navikle – bilo da su u pitanju Skripalji, bilo da je reč o takozvanom trovanju Navaljnog, bilo da se radi o događajima koji se dešavaju u vezi sa njegovim hapšenjem i presudom suda, koja je juče doneta“, objasnio je Lavrov.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj namerava da poseti Moskvu od 4. do 6. februara. On je uoči posete izjavio da su odnosi EU i Rusije komplikovani, ali da postoje oblasti u kojima bi obim saradnje trebalo da bude veći. 

U ruskim gradovima održani su 23. januara i 31. januara neodobreni mitinzi koji su se pretvorili u sukobe sa policijom, hapšenja prekršilaca i pokretanje krivičnih postupaka, uključujući i zbog pretnje masovnom zarazom kovidom 19.

U utorak uveče u centru Moskve pristalice Alekseja Navaljnog, kojeg je sud osudio na 3,5 godine zatvora, okupile su se na još jednom neodobrenom skupu. Oni su se, između ostalog, kretali kolovozom ometali saobraćajna vozila i pešake.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala