Komplikovana jednačina u Nikšiću: Srbi u tri kolone, gotovo izvestan jedino – gubitnik

Putokaz
Putokaz  - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
U komplikovanoj političkoj jednačini pred izbore u Nikšiću, na koje Srbi izlaze razbijeni u tri kolone, čini se da je jedino izvesno da će gubitnik biti Milo Đukanović i njegov DPS.

Predsenik Crne Gore, sudeći prema svim istraživanjima, na dobrom je putu da doživi poraz i u svom rodnom gradu na lokalnim izborima koje je raspisao za 14. mart ove godine. Analitičar i novinar Marko Vešović kaže da je Nikšić - Crna Gora u malom i da odluka da tri srpske koalicije odvojeno idu Milu na crtu ne mora da znači da je to i najbolji model.

Srbi u tri kolone, Milo pred porazom

„Kako stvari stoje, na nikšićke izbore će izaći tri srpske koalicije. Imamo „Za budućnost Nikšića“ čiji je stožer Demokratski Front. Zatim, „Ne damo Nikšić“ koji predvodi Gordana Radović, savetnica predsednika Vlade  Zdravka Krivokapića, a sa njom je i „Prava Crna Gora“ Marka Milačića. Nedavno je formiran pokret “Za život Nikšića”, u čijem odboru su lokalni lekari i intelektualci, zagovornici i učesnici prošlogodišnjih litija, a najverovatnije će se tu pojaviti i crnogorski biznismen Miodrag Daka Davidović,“ navodi Vešović.

Vešović smatra da su nikšićki izbori izuzetno značajni jer su prvi nakon smene DPS-a na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

„To je i prva prilika da  politički subjekti u Crnoj Gori posle formiranja nove vlade, odmere snage i da se vidi ko ima koliku realnu političku snagu. Ako to gledamo iz ugla stranaka koje danas čine parlamentarnu većinu u Crnoj Gori,  bilo bi bolje da su se ove tri koalicije pojavile zajedno jer bismo onda imali sinergetksi efekat i mogućnost da  se mobiliše biračko telo kako bi se izbegla bilo koja mogućnost rasipanja glasova ili nešto slično,“ smatra Vešović.  

Kako on navodi, Nikšić je biračko telo sa 59.000 glasača, koje je već četiri godine u jednopartijskom režimu DPS-a jer je opozicija bojkotovala lokalne izbore 2017. godine. Činjenica je, navodi naš sagovornik, da će i DPS formirati neke koalicije. Međutim, kako kaže, ako je verovatni prvim predizbornim istraživanjima u koje je imao uvid, čak i da bude veliki broj lista koje su protiv DPS-a, teško da postoji mogućnost njihove pobede u Nikšiću bilo da srpske stranke idu zajedno ili odvojeno.

DPS  u dubiozi

„DPS je u jako teškoj poziciji i imaju veoma loše predizborne rezultate. Smatra se da nemaju više od 30 odsto podrške što ih uvodi u težak izborni poraz. Naravno, ovo su samo procene, još je rano za neku detaljniju prognozu,“ ističe on.   

Kako kaže, biće zanimljivo i videti kako će nova vlast da organizuje izbore posebno u stanju pandemije korona-virusa, odnosno, da li će se ići na model po kome su organizovani parlamentarni izbori ili će nove vlasti predložiti nešto drugo.

On nije hteo da spekuliše ko bi među navedenim koalicijama mogao da odnese pobedu na lokalnim izborima. Očekuje se da se na izbore prijave i dve vladajuće liste koje su učestvovale i na parlamentarnim izborima - „Mir je naša nacija“ predvođena Demokratskom Crnom Gorom i koalicija koju predvodi Pokret URA Dritana Abazovića

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala