Kijev: Sankcije opozicionim TV kanalima, služe za propagandu, Rusija ih finansira

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaSpomenik osnivačima Kijeva - braći Kiju, Ščeku i Horivu i njihovoj sestri Libed na Trgu nezavisnosti u Kijevu
Spomenik osnivačima Kijeva - braći Kiju, Ščeku i Horivu i njihovoj sestri Libed na Trgu nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je ukaz kojim na snagu stupa odluka o uvođenju sankcija na pet godina za nekoliko opozicionih TV kanala i poslanika opozicione stranke koji je njihov vlasnik. Iz Kijeva je potom stigla optužba da te kanale finansira Rusija.

Sankcije su uvedene protiv kanala „112.Ukrajina“, „NewsOne“ i „ZIK“  i poslanika„Opozicione platforme – za život“ Tarasa Kozaka. Svi ti kanali su opozicioni i na njima su najčešće nastupali poslanici „Opozicione platforme – za život“.

Portparolka ukrajinskog predsednika Julija Mendelj rekla je da sankcije nemaju nikakve veze sa gušenjem slobode govora. Ona je iznela tvrdnju da ove kanale finansira Rusija, ne navodeći nikakve dokaze za to.

„Blokada TV kanala tzv. pula Viktora Medvedčuka, koje je fiktivno osnovao njegov saradnik Taras Kozak nema nikakve veze sa gušenjem slobode govora, koja je u Ukrajini neupitna vrednost. Ti kanali su odavno zaboravili šta su novinarski standardi, provera činjenica ili izveštavanje sa minimum dve tačke gledišta. Umesto toga, pretvorili su se u instrument propagande koji se koristi u interesu zemlje-agresora koji krši suverenitet i državne granice Ukrajine. Čak je i potvrđeno da finansiranje tih kanala iz Rusije“, napisala je ona na Fejsbuku.

Kako je objasnila, blokada kanala izvršena je s ciljem zaštite nacionalne bezbednosti.

Sankcije obuhvataju blokadu aktiva, ograničavanje tržišnih operacija, sprečavanje odlivanja kapitala izvan granica Ukrajine, obustava izvršavanja ekonomskih i finansijskih obaveza, anuliranje ili obustava licencija i drugo.

Podsetimo, odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti su i ranije optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnja pitanja zemlje, a 2015. Godine Vrhovna rada je usvojila izjavu kojom se Rusija proglašava za „zemlju-agresora“.

Rusija odbacuje optužbe Kijeva i ističe da su one neprihvatljive.

Takođe, Moskva je u više navrata istakla da nije deo unutarukrajinskog konflikta i da je zainteresovana za to da Ukrajina prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala