Kakvi su izgledi da ruska vakcina dobije „zeleno svetlo“ u Francuskoj

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Ako ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) dobije odobrenje evropskih i francuskih regulatora, neće biti nikakve blokade u vezi sa njenom upotrebom, izjavio je šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drijan.
„Vakcina nema nacionalnost. Važno je da preparat daje efekat. Ukoliko Evropska agencija za lekove i francuski regulator odobre vakcinu 'Sputnjik Ve', neće biti nikakvog blokiranja njene distribucije ako je vakcina u skladu sa naučnim normama i zahtevima kontrole u Evropi“, rekao je Le Drijan za radio-stanicu „Evropa 1“.

S tim u vezi, predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je u utorak da Francuska ne može upotrebljavati vakcinu „Sputnjik Ve“, jer ruski proizvođač nije podneo zahtev za registraciju evropskim organima.

 „Danas smo videli izveštaje koji ukazuju na visoku efikasnost vakcine 'Sputnjik Ve'. Ali mi je ne možemo koristiti u Francuskoj, ruski proizvođač nije poslao našim vlastima zahtev za dozvolu za ulazak na tržište. To je normalno, to je pitanje sanitarne bezbednosti“, rekao je Makron u utorak.

Podsetimo, ugledni naučni časopis „Lanset“ saopštio je juče da je „Sputnjik Ve“ sigurna i efikasna vakcina koja pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva bolesti kovid 19. Nakon višemesečnih istraživanja ruskih imunologa u kojima je učestvovalo 19.866 dobrovoljaca završena je treća faza kliničkih ispitivanja koja je potvrdila efikasnost vakcine od 91,6 odsto.

Nakon iznošenja tih podataka, nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da ruska vakcina ima dobre pokazatelje, a da će Berlin i Brisel pozdraviti sve vakcine u EU nakon što ih registruje Evropska agencija za lekove.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala