EU traži hitno i bezuslovno oslobađanje Navaljnog

© AP Photo / Olivier MatthysSamit lidera EU u Briselu
Samit lidera EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
EU poziva Rusiju da hitno i bezuslovno oslobodi Alekseja Navaljnog, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
„EU poziva na hitno i bezuslovno oslobađanje Navaljnog i troje građana i novinara koji su bili uhapšeni jer su iskoristili svoje pravo na mirno okupljanje i slobodu govora“, navodi se u saopštenju Borelja u ime EU.

U dokumentu se navodi da EU osuđuju odluku ruskih vlasti da se uslovna kazna Navaljnog zameni zatvorom i smatraju je nedopustivom, pošto je „politički motivisana i u suprotnosti je sa međunarodnim obavezama Rusije u oblasti ljudskih prava“.

Navodi se i da je Evropski sud za ljudska prava već presudio 2017. godine da je kazna za Navaljnog bila proizvoljna i neosnovana.

Tvrdnje da se Navaljni goni isključivo zbog političke delatnosti pobio je Evropski sud za ljudska prava: Strazbur nije prepoznao političke motive u slučaju „Iv Roše“ (upravo se za taj slučaj podnosila žalba), iako je dosudio kompenzaciju za kućni pritvor koji su ruske vlasti u potpunosti isplatile.

​Sud u Moskvi juče je doneo odluku da se Navaljnom ukine uslovna kazna u slučaju „Iv Roše“ i zameni kaznom od 3,5 godine zatvora. Ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Nemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara.

Na saslušanju u sudu prisustvovalo više od 15 zaposlenih u ambasadama različitih zemalja. Zaharova je ranije izjavila da je prisustvo stranih diplomata na suđenju u slučaju Navaljni politička akcija, mešanje u unutrašnje stvari Rusije i samootkrivanje pokušaja Zapada da obuzda Rusiju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala