Eksplozivno sletanje: Maskova raketa ponovo uništena pri prizemljenju /video, foto/

© AP Photo / Miguel Roberts Probni let rakete „staršip“ završen eksplozijom pri sletanju
 Probni let rakete „staršip“ završen eksplozijom pri sletanju - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Prototip rakete „Staršip“ kompanije „Spejsiks“ milijardera Ilona Maska eksplodirao je pri sletanju tokom probnog leta iznad južnog Teksasa.

Raketa, koja se razvija kao deo buduće misije na Mesec i Mars, dostigla je visinu od 10 kilometara, ali je pri prizemljenju došlo do eksplozije, slično kao što se dogodilo i na prethodnom probnom letu u decembru, preneo je CNBC.

„Imali smo odličan let, ali moramo da poradimo na prizemljenju, rekao je Džon Inspruker, glavni inženjer „Spejsiksa“.

Milijarder i trenutno najbogatiji čovek sveta Ilon Mask naveo je da je program „Staršip“ prioritet njegove kompanije.

U „Spejsiksu“ kažu da su im probni letovi „staršipa“, i pored eksplozija, korak napred u razvoju rakete. Kako su dodali, dobili su važne podatke o letu i ostvarili glavni cilj, demonstriranje kontrole nad letelicom i podzvučni povratak, „Spejsiks“ priprema još jedan probni let iste rakete, navode iz te kompanije.

Uprkos optimizmu u „Spejsiksu“, iz Federalne administracije za avijaciju (FAA) SAD naveli su da su pokrenuli istragu zbog eksplozije, iako se radi o letu bez posade.

​To je nastavak nesporazuma FAA i kompanije Ilona Maska, budući da je poslednji probni let bio odložen za nedelju dana, jer je „Spejsiks“ čekao na dozvolu FAA. Prethodno su iz FAA saopštili da je probni let krajem decembra, u kom je raketa takođe eksplodirala, održan u suprotnosti sa licencom koju je „Spejsiks“ dobio. Sporno je bilo to što Maskova kompanija nije obezbedila da u slučaju eksplozije, njen uticaj bude u skladu sa bezbednosnim pravilima.

​Ilon Mask je ranije najavljivao da bi „staršip“ mogao da poleti sa ljudskom posadom 2020. godine, ali je kasnije dodao da je potrebno da se raketa još razvija kako bi to bilo ostvareno.

Maskova kompanija paralelno pravi više ovakvih raketa u fabrici u Teksasu i jedna je već spremna za sledeći probni let. Ideja milijardera je da ove rakete, posle odlaska u kosmos, ponovo sleću na Zemlju i da mogu da se koriste više puta.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala