Bugarski novinar: Grčka odavno besna na makedonski bezobrazluk

© Wikipedia / Antidiskriminator Spomenik Goceu Delčevu u Skoplju
Spomenik Goceu Delčevu u Skoplju - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Makedonski predsednik Stevo Penderovski sa skepsom gleda na ideju grčkog posredništva u sporu između Skoplja i Sofije, pošto Atina oštro reaguje na neoprezne izjave o makedonskoj manjini, izjavio je bugarski novinar televizije BTV Valizar Enčev.

Enčev je podsetio da je samo pre nekoliko dana Penderovski već morao hitno da se izvinjava zbog namerne ili slučajne fraze o delu grčkih građana koji sebe smatraju Makedoncima. Grčka je tada incident nazvala mešanjem u unutrašnje stvari zemlje, a zatim je bilo objavljeno i istraživanje koje je pokazalo da se 51 odsto ispitanika ne slaže sa Prespanskim sporazumom.  

„Eto zašto Penderovski kao đavo od krsta beži od grčkog posredovanja u bugarsko-makedonskoj diplomatskom ratu. Zato što su Grci odavno puni gneva zbog makedonskog bezobrazluka. Neće biti nikakvo iznenađenje ako oni maknu svoj potpis sa Prespanskog sporazuma“, napisao je on na fejsbujku.

Turska će takođe da da svoj doprinos u raskrinkavanju ideje makedonizma, smatra Enčev: turski arhivi sadrže podatke iz revolucionarnih vremena borbe protiv Osmanske imperije Goce Delčeva i Jana Sandanskog koji su u dokumentu upisani kao Bugari.

„U turskim arhivama je cela istina „makedonske nacije“ koju su stvorili Srbi i Kominterna… Ironija sudbine je da sudbina makedonizma danas zavisi od predsednika Turske Erdogana i grčkog predsednika Micotakisa“, zaključio je ekspert.

 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala