Bugarska ljuta: Zahteva od Beograda da „pazi na jezik“

© AFP 2023 / Eitan AbramovichMinistarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva
Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva  - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Bugarska nema dvostruke standarde po pitanju antibugarske retorike – zemlja postavlja iste zahteve i Severnoj Makedoniji i Srbiji, izjavila je šefica bugarske diplomatije Jekaterina Zaharijeva, nakon što je predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun koristio termin „fašistička“ u vezi sa Bugarskom.

Ona je u intervjuu blogeru i političkom komentatoru Asenu Genovu tim rečima odgovorila na njegovu primedbu o tome da je Drecun, pored pomenutog termina, iznosio oštre izjave na račun poslanika bugarskog porekla Novice Tončeva.

Prema rečima Zaharijeve, političari na Balkanu u rešavanju unutrašnjih političkih sporova političari nastoje da sukobe susedne zemlje. Ona uverava da je Ministarstvo inostranih poslova Bugarske reagovalo u slučaju Drecuna.

Kako je rekla, razlika između korišćenja jezika neprijateljstva u Skoplju i Beogradu je u tome što su takve izjave deo državne politike Severne Makedonije i vuku korene još iz obrazovnog sistema. S tim u vezi, dodala je da je iz tog razloga i formirana zajednička istorijska komisija čiji su članovi u obavezi da razjasne neslaganja i eliminišu nesuglasice na polju školskih programa.

Bugarska ministarka izjavila je da za etničke Bugare postoji problem sa udžbenicima i u Srbiji. Prema njenim rečima, u toj zemlji nema udžbenika za srpske Bugare koji su napisani na bugarskom jeziku, ali da Srbija obećava da će ispuniti sve svoje obaveze u toj sferi.

Ona je naglasila da Srbija zaista ima veoma dobar zakon po pitanju manjina, ali da je veoma važno da on bude realizovan i u praksi.

„Znate da vlada nestašica udžbenika, da postoji problem pristupa zdravstvenom sistemu i da ima bugarskih investitora koje su jednostavno proterani zbog, blago rečeno, čudnih postupaka lokalnih vlasti. Znate da je u pitanju jedan od rejona sa najvišim stepenom nezaposlenosti u Srbiji (misli se na Dimitrovgrad, Bosilegrad, Babušnicu, Surdulicu, Pirot i Zaječar). Uvek pokrećemo ova pitanja. Verujte, mi ne merimo Srbiju drugim aršinima“, rekla je bugarska ministarka obraćajući se Srbiji.

Prema rečima Zaharijeve, razlika je u tome što je Srbija već započela pregovore o ulasku u Evropsku uniju, a Severna Makedonija je, kako je rekla, zemlja koja tek počinje da otvara pregovaračka poglavlja.

„U našim nerešenim pitanjima zaista postoji razlika. Sa Srbijom nemamo otvorena nerešena pitanja. U slučaju Srbije, Bugarska jednostavno insistira na implementaciji zakona o manjinama koji je usvojio srpski parlament“, istakla je ona.

Ministarka je ponovo prokomentarisala i odluku Skoplja da vrati učenje srpskog jezika u nekoliko opština i da otvori srpski kulturni centar, rekavši da je to unutrašnje pitanje same Severne Makedonije.

„Mi izvodimo sopstvene zaključke, ali ne možemo da se mešamo ni u pitanje otvaranja kulturnog centra, ni u uvođenje učenja srpskog jezika. Prosto želimo da postoji i bugarski centar, ali je to unutrašnje pitanje“, dodala je.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala