„Blumberg“: Ruska ekonomija uspešnija od ostalih tokom pandemije

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaNovac
Novac - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Ruska ekonomija doživela je manju recesiju od većine najvećih svetskih ekonomija u svetlu pandemije virusa korona 2020. godine, zaključila je agencija „Blumberg“.

Prema navodima agencije, razlog za to mogla bi da bude vladina odluka da ne uvodi izolaciju u zemlji u drugoj polovini godine.

„Blumberg“ ističe da je prošle godine BDP u Rusiji pao za 3,1 odsto. Prema istraživanju agencije, to je znatno manje nego što su ekonomisti očekivali. Bilo je očekivano da pad ruskog BDP-a bude 3,7 odsto.

Autor skreće pažnju na to da je ekonomija zemlje najviše pogođena u prvoj polovini godine kada je u njoj uvedena žestoka izolacija, a takođe i kada je potražnja za naftom naglo opala u svetu.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2020
„Idealna oluja": Sa kojim izazovima se Putin borio u 2020. godini

Prema proračunima „Blumberga“, ruski ekonomski pad 2020. godine biće dvostruko manji nego u evrozoni gde bi mogao da iznosi 7,3 odsto. Istovremeno, Rusiji se za 2021. godinu predviđa prilično visok ekonomski rast — tri odsto.

Ranije su stručnjaci agencije analizirali 17 zemalja na osnovu 11 pokazatelja ekonomske i finansijske stabilnosti, između ostalog očekivanja za BDP, spoljni dug, devizne rezerve i realnu kamatnu stopu. Rusija je zauzela drugo mesto na konačnoj listi.

Eksperti su primetili pouzdan budžetski profil i dobru investicionu poziciju — 30 odsto, kao i solidne međunarodne devizne rezerve Centralne banke — 587,1 milijarde. Verovatnoća neizvršenja obaveza je svedena na minimum.

Takođe je istaknut nizak državni dug — 14 odsto BDP-a. Još jedna prednost je potcenjena rublja koja, prema mišljenju analitičara, ima veliki potencijal za jačanje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala