Bajden namerava da sarađuje sa Rusijom

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden namerava da sarađuje sa Rusijom, ali i da direktno razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o nesuglasicama među zemljama, izjavila je portparolka Bele kuće Dženifer Psaki.
„Kada se radi o Rusiji, mislim da, ukoliko se osvrnemo na telefonski razgovor predsednika Džoa Bajdena i predsednika Vladimira Putina, očigledno je da predsednik nije odstupio od svog stava. Jasno je stavio do znanja da postoje sfere u kojima možemo da sarađujemo – na primer na novom sporazumu START 3 koji je u skladu sa interesima nacionalne bezbednosti SAD. Predsednika brinu različita pitanja – mešanje u izbore, hakovanje, plaćanje za napade na američke vojnike u Avganistanu. Taj pregled se nastavlja. Bajden je čak spreman da direktno razgovara sa Putinom o nesuglasicama“, istakla je Psaki.

Ona je dodala da je Bajden sa evropskim saveznicima razgovarao o politici prema Rusiji.

Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2021
Kremlj: Sporazum Rusije i SAD o strateškom naoružanju – uspeh razumnog čovečanstva

„Predsednik je naravno razgovarao sa brojnim evropskim saveznicima o mnogim pitanjima koja su od uzajamnog interesa. Naravno, između ostalog i o Rusiji“, izjavila je Psaki, odgovarajući na pitanje da li je Bajden razgovarao sa zemljama EU o mogućim sankcijama protiv Moskve u vezi sa situacijom sa Aleksejom Navaljnim.

„Što se tiče toga o kakvim sankcijama ili vrsti odgovora može biti reč, predsednik zadržava pravo da odgovori tako kako bude smatrao da treba, u svakom momentu“, objasnila je ona.

Oglasio se i portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs koji je rekao da produženje rusko-američkog Sporazuma o smanjenju i ograničavanju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) daje Rusiji i Americi „vreme i prostor“ da razgovaraju o širim pitanjima strateške stabilnosti, kontrole naoružanja i drugim elementima.

Pritom, Prajs ne vidi nikakvu protivrečnost u tome što Vašington nastavlja da kritikuje Moskvu i istovremeno produžava sporazum sa njom.

Brod za polaganje gasovodnih cevi Fortuna u nemačkoj luci Vismar - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Mediji: Prvi znak da je Amerika spremna da odustane od sankcija „Severnom toku 2“, ali...

„Ne postoji nikakav nesklad u tome. Potpuno produženje sporazuma START 3 na pet godina očigledno je u našim interesima. Posebno kada se radi o odnosima protivnika, postaje još važnije da postoji nešto poput START 3 sporazuma što ograničava važne komponente ruskog nuklearnog programa“, rekao je portparol.

Sankcije „Severnom toku 2“ – u slučaju potrebe

Takođe je naglasio da će SAD nastaviti da prate realizaciju gasovoda „Severni tok 2“ i da će doneti odluku o sankcijama po potrebi.

„Pratićemo akcije usmerene na završetak ili sertifikovanje gasovoda i ukoliko dođe do toga donećemo odluku o primenjivosti sankcija“, rekao je Prajs.

Prema njegovim rečima, sankcije su samo jedan od instrumenata američke politike usmerene na „zaštitu evropskih saveznika od grabežljivog ponašanja, između ostalog, i Rusije“.

„'Severni tok 2' i druga linija 'Turskog toka' prave se kako bi se povećale poluge pritiska Rusije na naše partnere i saveznike i kako bi se potkopala transatlantska bezbednost. SAD nastavljaju da sarađuju sa saveznicima i partnerima kako bi Evropi osigurale pouzdano diverzifikovano energetsko snabdevanje koje ne bi uticalo na našu kolektivnu sigurnost“, objasnio je Prajs.

Podsetimo, telefonski razgovor lidera SAD i Rusije Džozefa Bajdena i Vladimira Putina održan je u utorak, 26. januara. Tokom prvog razgovora od momenta Bajdenove inauguracije, dvojica predsednika su razgovarali o saradnji u borbi protiv virusa korona, povlačenju američke strane iz Sporazuma o otvorenom nebu i nizu drugih pitanja. Takođe su se dogovorili da produže sporazum START 3 na pet godine na uslovima Moskve.

Pročitajte još:

 

 

 

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala