Amerika i NATO pozdravljaju produženje sporazuma START 3 sa Rusijom: Jača bezbednost celog sveta

© AP Photo / Virginia MayoZastave NATO-a SAD
Zastave NATO-a SAD - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Produženje rusko-američkog Sporazuma o merama za dalje smanjivanje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) jača bezbednost Sjedinjenih Američkih Država, njenih saveznika, partnera i celog sveta, navodi se u pismenom saopštenju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena. NATO je takođe pozdravio odluku o produženju sporazuma.

„Neograničena nuklearna trka dovela bi u opasnost sve nas“, istakao je američki diplomata.

Takođe je istakao da SAD nameravaju da pregovaraju sa Rusijom o svim vrstama nuklearnog naoružanja za vreme trajanja sporazuma START 3, koji je produžen na pet godina.

„Predsednik Džo Bajden jasno je stavio do znanja da je produžetak sporazuma samo početak naših napora usmerenih na rešavanje bezbednosnih izazova u 21. veku. SAD koriste vreme, dobijeno zahvaljujući produženju sporazuma START 3 na pet godina, kako bi, konsultujući se sa američkim Kongresom i našim saveznicima, razradile sa Rusijom sistem kontrole naoružanja koji će obuhvatiti sve njeno nuklearno oružje“, objasnio je Blinken.

Istovremeno je dodao da SAD nameravaju i da sarađuju sa Rusijom, kao i u slučaju sa produženjem sporazuma START 3, ali i da je pozovu na odgovornost za „neprijateljske postupke“.

I Severnoatlantska alijansa je pozdravila produženje Sporazuma o strateškom naoružanju sa Rusijom.

„NATO sa zadovoljstvom prihvata i u potpunosti podržava sporazum SAD i Rusije, koji je usmeren na produžavanje START 3 na pet godina. NATO saveznici smatraju da će sporazum doprineti međunarodnoj stabilnosti“, navodi se u saopštenju Alijanse.

 

Prethodno je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je Dogovor o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) stupio na snagu 3. februara, Rusija i Sjedinjene Američke Države razmenile su odgovarajuće note.

U saopštenju se dodaje da će „Sporazum delovati u obliku u kojem je potpisan, bez ikakvih izmena i dopuna, do 5. februara 2026. godine“.

Ranije je pres služba Kremlja saopštila da je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dokument o produženju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju (START-3) na pet godina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala