MMF Mjanmaru poslao 350 miliona dolara u gotovini nekoliko dana pre puča

© AFP 2023 / MANDEL NGANPredstavništvo Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu
Predstavništvo Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2021
Pratite nas
Prošle nedelje je Međunarodni monetarni fond poslao vladi Mjanmara 350 miliona dolara u gotovini kao deo paketa hitne pomoći u suzbijanju pandemije, rekao je portparol MMF-a za Rojters.

Novac je poslat nekoliko dana pre nego što su državna savetnica Mjanmara Aung San Su Ći i druge visoke ličnosti iz vladajuće partije uhapšene u ranojutarnjoj raciji u glavnom gradu Nejpjido.

Rojters se pozvao na neimenovane izvore koji su rekli da se „čini da MMF malo toga može da učini da povuče sredstva za hitnu pomoć“.

MMF je ranije izrazio nadu da će novac pomoći Mjanmaru da zadovolji „hitne potrebe platnog bilansa koje proističu iz pandemije, posebno vladine mere oporavka kako bi se osigurala makroekonomska i finansijska stabilnost uz podrška pogođenih sektora i ranjivih grupa“.

Portparol MMF-a istakao je da oni pomno „prate razvoj događaja u Mjanmaru i da su duboko zabrinuti zbog uticaja događaja na ekonomiju zemlje i na narod“.

Primedbe su usledile kada je vojska zemlje najavila formiranje Državnog upravnog veća kojim predsedava viši general Min Aung Hlajing, navodi list „Mjanmar tajms“.

List navodi da je veće oformljeno u skladu sa članom 419 nacionalnog Ustava iz 2008. godine, koji predviđa da vrhovni komandant odbrambenih službi, na koga je preneta suverena vlast, ima pravo da „izvršava zakonodavna, izvršna i sudska ovlašćenja“.

Vojska Mjanmara preuzela je vlast u zemlji na godinu dana, uvodeći vanredno stanje zbog, kako tvrde, izborne prevare. Prethodno je objavljeno da su uhapšeni predsednica vladajuće stranke Mjanmara Aung San Su Ći i drugi visoki zvaničnici Nacionalne lige za demokratiju koja je pobedila na novembarskim izborima.

Pročitajte i:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala