Zašto je NASA postavila novu „superantenu“ u Španiji /video, foto/

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaAntene
Antene - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Pratite nas
NASA je postavila novu „superantenu“ u Španiji, u Kompleksu za komunikacije sa dubokim svemirom. Antena promera 34 metra deo je Mreže dubokog svemira NASA koji ima tri strateške tačke u svetu, u SAD, Australiji i mestu Robledo de Šavela kod Madrida.

NASA za istraživanje svemira koristi robotske letelice, a Mrežu dubokog svemira (DSN) koristi za komunikaciju sa njima.

Tri ovakve stanice strateški su locirane u svetu kako bi, tokom Zemljine rotacije, bar jedan antenski kompleks mogao da uvek bude u kontaktu sa svemirskim brodovima, piše Sputnjik Mundo.

Kompleks pored Madrida, koji za NASA vodi španski Nacionalni aeronautički tehnički institut do sada je imao šest antena za tu namenu, od kojih su četiri u upotrebi. One su bile limitirane svojim opsegom frekvencija i mogle su da komuniciraju samo sa pojedinim letelicama u svemiru.

View this post on Instagram

A post shared by Xataka (@xataka)

​Međutim, nova antena, sa oznakom DSS-56, promera 34 metra, koja se gradi od 2017. godine, prva je u Španiji koja može da komunicira sa svim letelicama DSN, bez obzira na frekvenciju koju koriste. Zbog toga je i nazvana „superantena“, jer ne samo što može da koristi ceo frekvencijski spektar, već može da zameni i bilo koju drugu antenu u španskom kompleksu.

„Posle dugog probnog perioda, najsposobnija DNS antena promera 34 metra sada „razgovara“ sa našim letelicama. Uspeli smo da proradi uprkos pandemiji virusa korona i lošim vremenskim prilikama u Španiji u poslednje vreme“, rekao je Bredford Arnold, jedan od menadžera DSN u NASA.

Kako navode iz NASA, ova antena biće korišćena i u budućim misijama na Mars i Mesec, kao i u Artemida misiji spuštanja ljudske posade na Zemljin satelit.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala