Uskoro počinju ispitivanja kombinovane rusko-britanske vakcine

© AP Photo / John CairnsRad u laboratoriji na razvoju vakcine „Astra zeneka“
Rad u laboratoriji na razvoju vakcine „Astra zeneka“ - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Pratite nas
Klinička ispitivanja kombinacije vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) centra „Gamaleja“ i vakcine AZD1222 („Oksfordske vakcine“) koju je proizvela kompanija „Astra zeneka“ započeće sledeće sedmice u UAE i Azerbejdžanu, a nešto kasnije i u Saudijskoj Arabiji, rekao je šef Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev.
„'Astra zeneka' ima odličnu vakcinu, mi smo partneri. Želimo da ispitamo da li je moguće kombinovati dozu vakcine kompanije 'Astra zeneka' i dozu 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) vakcine. Sigurni smo da to može biti veoma efikasno i da će biti veoma efikasno u borbi protiv novih mutacija“, rekao je Dmitrijev za kanal „Bi-Bi-Si vorld servis“.

Ranije je kompanija „Astra zeneka“ saopštila da još nije dobijena dozvola nacionalnih regulatora zemalja gde su testiranja kombinovanih vakcina bila planirana.

„Ispitivanja će započeti nakon što se dobiju neophodna regulatorna odobrenja i trajaće 180 dana“, saopštila je ranije pres-služba kompanije „Astra zeneka“ ruskim medijima.

Takođe su saopštili da će u ispitivanjima učestvovati 180 dobrovoljaca starijih od 18 godina.

Prethodno je ugledni naučni časopis „Lanset“ saopštio da je Sputnik Ve (Sputnik V) sigurna i efikasna vakcina koja pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva bolesti kovid 19.

Vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) razvio je Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju ruskog ministarstva zdravlja Gamaleja. Vakcina je napravljena pomoću dobro poznate i pouzdane ljudske adenovirusne platforme, a takođe je i jedna od najjeftinijih na svetu, sa cenom od 10 dolara po injekciji. Krajem prošle godine dobila je odobrenje za upotrebu u masovnoj vakcinaciji u Rusiji koja je započela u decembru 2020. godine i potpuno je besplatna za ruske građane.

Visoka efikasnost ruske vakcine podstakla je kompaniju „Astra Zeneka“ da testira novi sistem hibridnih vakcina, koji sadrži jednu dozu vakcine te kompanije i drugu dozu sa Ad26-vektorom „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) vakcine, kako bi utvrdili da li ovo čini vakcinu efikasnijom.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala