Švedski diplomata učestvovao na protestima u Moskvi: Moskva poručuje Zapadu da se ne meša

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Moskvi
Protesti u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Pratite nas
Predstavnik ambasade Švedske učestvovao je u neodobrenim protestima u Rusiji, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, pozivajući zapadne zemlje da se pozabave svojim problemima i da se ne mešaju u pitanja suverene zemlje.
„Uzgred govoreći, švedski diplomata je učestvovao u mitinzima, tamo je bio prisutan, o tome je danas takođe bilo govora“, saopštila je Zaharova za televiziju „Dožd“.

Komentarišući pozive zapadnih zemalja da se Aleksej Navaljni oslobodi, portparolka je poručila da se ne treba mešati u poslove suverene države.

„Već nekoliko nedelja komentarišemo i odgovaramo na takve napade i izjave. Ne treba se mešati u unutrašnja pitanja suverene države. Svima savetujem da se pozabave svojim problemima. Verujte, a mislim da vi to znate, te zemlje imaju mnogo svojih problema, imaju čime da se pozabave“, rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, nema sumnje da je reakcija zapadnih zemalja na presudu Navaljnom ranije pripremljena.

„Bukvalno par minuta nakon što je objavljena presuda osuli su tvitovi, izjave ministara spoljnih poslova. Svi su napisani po istom šablonu, naravno, svi su ranije napisani.  U to nema sumnje, jer se ovo ne dešava prvi put“, podsetila je ona.

Zaharova se takođe osvrnula na izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona koji je rekao da je presuda Navaljnom neprihvatljiva i pozvao na njegovo hitno oslobađanje.

„Šta reći – to je ili potpuno gubljenje veze sa realnošću, neshvatanje onoga o čemu se danas govorilo ili, ono što je u stvari bliže poenti – politička pristrasnost“, smatra diplomata.

Nakon objavljivanja presude Navaljnom, prvi se oglasio ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas. Nakon toga je usledilo saopštenje njegovog britanskog kolege i šefa američkog Stejt departmenta. Svi su osudili presudu i pozvali na oslobađanje Navaljnog.

Podsetimo, Moskovski sud je ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom zamenio uslovnu kaznu zatvorskom u dužini od 3,5 godine. Sud je odlučio da uzme u obzir i vreme koje je Navaljni proveo u kućnom pritvoru, čime će se, kako se očekuje, njegova zatvorska kazna značajno smanjiti - na dve godine i sedam meseci. 

Nakon što je sud objavio odluku u slučaju Navaljnog, opozicija je pozvala pristalice da izađu na ulicu u znak protesta. Manji broj ljudi je primetan u centru grada. 

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala