Rusija: Ponašanje zapadnih diplomata u slučaju Navaljnog – lanac političkih izrežiranih akcija

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije i kula Kremlja
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije i kula Kremlja - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Pratite nas
Ponašanje zapadnih diplomata i zapadnih Ministarstava spoljnih poslova u situaciji sa Aleksejom Navaljnim je lanac političkih izrežiranih akcija, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, istakavši da Zapadu ne treba razlog za uvođenje sankcija Rusiji.
„Ovde je postupak javni, tako da je mogao prisustvovati svako ko je želeo. Ali to nema nikakve veze sa normalnom diplomatskom praksom, pravilom. To je politička akcija. Ne treba se samo voditi time kako su se zapadne diplomate danas ponele kada se radi o sudskom zasedanju i time što njihova Ministarstva spoljnih poslova sada objavljuju. To je ceo lanac odgovarajućih akcija“, izjavila je portparolka za „Rusiju 24.

Prema njenim rečima, prisustvo zapadnih diplomata na suđenju Navaljnom je inscenirana maskarada.

„Ali ono što je najneverovatnije – razmislimo zašto su oni poslali tamo diplomate da prate postupak u sali gde zaseda sud, ako oni ne govore ruski? Vaš dopisnik je pokušao da im postavi pitanje, ali oni odgovaraju na engleskom. Recite mi, pa kakva je to inscenirana maskarada?“, pita se Zaharova.

Zapad će uvek naći povod za sankcije

Komentarišući moguće sankcije Zapada zbog presude Navaljnom, Zaharova je izjavila da će zapadne zemlje uvek naći povod za uvođenje sankcija Rusiji.

„Razlog se sam po sebi nađe. U principu, njima nisu potrebne nikakve činjenice, nikakvi podaci. Ako nema razloga, oni će ga izmisliti“, izjavila je diplomata, objavljeno je na jutjub kanalu „Solovjov lajv“.

Komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova Nemačke Hajka Masa koji je pozvao ruske vlast da oslobode Navaljnog, Zaharova je podsetila da Moskva još nije dobila od Berlina odgovore na pitanja koja se tiču tog slučaja.

Ona je pozvala zvanični Berlin, koji „toliko troši reči na osude, pozive i zahteve“, da odgovori „sa manje reči i slova šta je bilo u super tajnim uzorcima“ koji su uzeti od Navaljnog.

Ona je dodala da će Moskva nastaviti da reaguje na postupke zapadnih diplomata u slučaju Navaljnog.

Podsetimo, Moskovski sud je ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom zamenio uslovnu kaznu zatvorskom u dužini od 3,5 godine. Sud je odlučio da uzme u obzir i vreme koje je Navaljni proveo u kućnom pritvoru, čime će se, kako se očekuje, njegova zatvorska kazna značajno smanjiti - na dve godine i sedam meseci. 

Treba podsetiti da je Navaljni do sada tri puta izbegao zamenu uslovne kazne zatvorom – 2015, 2016. i 2017. godine.

Ruski opozicionar vratio se 17. januara sa lečenja iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi jer nije odazivao na pozive policije.  Određen mu je pritvor od 30 dana.

Povod za njegovo hapšenje bilo je kršenje uslovne kazne kao osuđenika u slučaju „Iv Roše“. On ima dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja.

U međuvremenu, njegove pristalice su prethodna dva vikenda organizovali neodobrene proteste u više gradova u Rusiji. 

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala