Rusija će obezbediti vakcinu za oko 700 miliona ljudi

© Foto : Aviakompaniя Aerolíneas Argentinas / Uđi u bazu fotografijaPošiljka ruske vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve"
Pošiljka ruske vakcine protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Pratite nas
Rusija će ove godine obezbediti vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) za oko 700 miliona ljudi, izjavio je direktor Ruskog fonda za direktne investicije Kiril Dmitrijev.

„Postoje neka ograničenja kada se radi o proizvodnji, zbog čega ćemo, najverovatnije, moći da obezbedimo vakcine za otprilike samo 700 miliona ljudi“, rekao je Dmitrijev u intervjuu RT.

Takođe je dodao da će zemlje, koje tek sada odluče da kupe rusku vakcinu, moći da je dobiju u maju ili junu.

„Nećemo biti jedini dobavljač vakcina. Treba da postoji portfolio različitih vakcina. I mi radimo sa drugim proizvođačima, na primer sa 'Astra zeneka' kako bi povećali efikasnost njihove vakcine. Verujemo da je saradnja sa drugim proizvođačima veoma važna“, istakao je Dmitrijev.

Istovremeno je izrazio nadu da će do aprila-maja ove godine Rusija uspeti da maksimalno poveća proizvodne kapacitete u inostranstvu.

Prema njegovim procenama, masovna vakcinacija u Rusiji završiće se, najverovatnije, u junu.

„Pretpostavljamo da će SAD i Evropa završiti vakcinaciju do septembra ove godine. Mnoge druge zemlje će vakcinisati stanovništvo i ove i sledeće godine“, smatra stručnjak.

Prema podacima RFPI, vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V)  registrovana je u 16 zemalja: Rusiji, Belorusiji, Srbiji, Argentini, Boliviji, Alžiru, Palestini, Venecueli, Paragvaju, Turkmenistanu, Mađarskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Iranu, Republici Gvineji, Tunisu i u Jermeniji. Takođe je u SZO pokrenut proces registracije vakcine na teritoriji EU.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala