Rogozin: Učešće u lunarnoj trci sa SAD nema smisla

© NASAAmerički astronaut Džon Jang, komandant lunarne misije „Apolo 16“, pozdravlja američku zastavu na površini Meseca.
Američki astronaut Džon Jang, komandant lunarne misije „Apolo 16“, pozdravlja američku zastavu na površini Meseca. - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Pratite nas
Rusija neće učestvovati u lunarnoj trci sa Sjedinjenim Američkim Državama dok ne shvati „smisao nagradnog fonda“, izjavio je generalni direktor ruske svemirske agencije „Roskosmos“ Dmitrij Rogozin.

Rogozin je na svom kanalu na Telegramu napisao da je više puta pregovarao sa rukovodstvom američke svemirske agencije NASA i američkim političarima, ali oni sami ne mogu da objasne zašto moraju ponovo da idu na Mesec.

„Na moje jednostavno pitanje (bivšem) direktoru NASA (Džimu) Brajdenstajnu, ako ponovo sletite na površinu Meseca, samo ćete dokazati da ste konačno dostigli mogućnosti sopstvenih tehnologija od pre 70 godina, Džim je samo teško uzdahnuo. Zbog toga sam i rekao javno nekoliko puta da nećemo učestvovati ni u kakvoj trci do Meseca dok ne shvatimo smisao nagradnog fonda“, rekao je Rogozin.

Prema njegovim rečima, Rusija ima svoj lunarni program koji je deset puta jeftiniji od američkog, ali će naučnicima dati jednako važne rezultate.

„U nauci, kada imate manje resursa, treba da vidite prioritete i idete kraćim putem, a ne da trčite za vođom u kaubojskom šeširu, koji ni sam ne zna zašto trči i gde trči“, objasnio je direktor „Roskosmosa“.

Sjedinjene Američke Države su u periodu 1969-1972. na Mesec spustile 12 astronauta, a 2024. godine planiraju sletanje dva astronauta na Mesec, uključujući i prvu ženu.

Rusija planira da pošalje astronaute na Mesec 2030. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala