Izrael razočarao Srbiju: Vašingtonski sporazum na ispitu

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Uđi u bazu fotografijaZastava Izraela
Zastava Izraela - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je da Srbija nije nimalo srećna zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa između Izraela i tzv. Kosova i ocenio da će to svakako uticati na odnose Srbije i Izraela.

"Izrael je izabrao da mu je važniji interes vezivanja za SAD i ono što je važno SAD, nego što je to odnos sa Srbijom. To je njihovo legitimno pravo. Mnogo smo ulagali u odnos srpskog i jevrejskog naroda kao i u odnose dveju država. I nismo srećni zbog toga", istakao je Selaković za RTS.

On je objasnio da Srbija ni u kom slučaju nije učestvovala u tom procesu između tzv. Kosova i Izraela jer, kako kaže, predsednik Aleksandar Vučić nije prihvatio da potpiše poziv Izraelu da prizna Kosovo i obrnuto prilikom potpisivanja Vašingtonskog sporazuma 4. septembra u Beloj kući. 

Izraelske zastave u Prištini povodom uspostavljanja diplomatskih odnosa sa takozvanim Kosovom - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Vučić: Izrael je izabrao, nismo srećni zbog toga

"Rekli smo tada da to nije nešto što je naša međunarodna politička pozicija. Vrlo je zanimljivo da li će sada biti muslimanskih i arapskih zenalja koje će nakon ovoga priznavati Kosovo. Ja sam uveren da neće", naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, videlo se "upinjanje iz petnih žila" zvaničnika Stejt departmenta SAD Metjua Palmera da do uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i tzv. Kosova dođe i da se, kako navodi, ta stavka Vašingtonskog sporazuma između SAD, Izraela i tzv. Kosova sprovede.

"Videćemo da li će se toliko truditi i upinjati da se primene i oni drugi delovi sporazuma sa Srbijom. Da li će tzv. Kosovo pristupiti ''mini-Šengenu'', da li ćemo izvršiti energetsku diversifikaciju, što je od velikog značaja za Srbiju, jer mi na Gazivodama danas nemamo ništa konkretno što se tiče naše privrede... videćemo kako će to da izgleda", jasan je bio Selaković.

On je dodao da Vašingtonski sporazum podrazumeva jednogodišnju obavezu uzdržavanja obeju strana za aktivnosti na međunarodnom planu - Srbije za "otpriznavanje" Kosova, a Prištine za priznavanje i pristupanje međunarodnim organizacijama.

"Mi se svojih obaveza držimo ali znamo kako nam je postupati ako se drugi ne budu držali toga", zaključio je Selaković, prenosi Tanjug.

Za Grenela - divan dan

Bivši američki izaslanik bivšeg predsednika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel, pozdravio je uspostavljanja diplomatskih odnosa tzv. Kosova i Izraela i ocenio da je to istorijski dan.

Prokomentarisao je profil izraelskog Ministarstva spoljnih poslova, gde se svečano potpisivanje sporazuma prenosilo uživo.

„Ovo je divan dan!“, prokomentarisao je Greneli, prenosi Zeri.info.

On je i na svom Tviter profilu pozdravio sporazum. 

Priština - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Šamar za Prištinu iz Brisela: Naš stav je jasan

"Odličan dan. Izrael i Kosovo zvanično su uspostavili diplomatske odnose. Hvala ministrima spoljnih poslova Haradinaj Stubli i Aškenaziju, Trampu i državnom sekretaru Blinkenu za predanost da današnji dan učine istorijskim“, napisao je on.

Podsećamo, Grenel je bio član tima za postizanja sporazuma koji je potpisan u Beloj kući između kosovskog premijera premijera Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u prisustvu tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

I američka ambasada u Prištini je pozdravila potpisivanje sporazuma o diplomatskim odnosima tzv. Kosova i Izraela.

„Kada su naši partneri ujedinjeni, Sjedinjene Države su jače. Čestitamo Kosovu i Izraelu“, navodi se u postu ambasade.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala