Padaju ograde: Video-snimak pokrenuo lavinu u SAD, policajci suspendovani /video/

© REUTERS / LINDSAY DEDARIOProtesti u Ročesteru.
Protesti u Ročesteru. - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Pratite nas
Demonstranti u Ročesteru, u Njujorku, srušili su policijsku barikadu tokom demonstracija zbog video snimaka na kojima se vidi kako policajci biber-sprejom prskaju devetogodišnju devojčicu vezanu lisicama. Policajci umešani u skandal su suspendovani.

Demonstranti su u ponedeljak organizovali protestni marš zbog prekomerne upotrebe sile protiv devojčice. Posle marša okupili su se ispred policijske uprave u Ročesteru.

Snimci koji kruže internetom pokazuju marš i miting koji je usledio, uključujući i trenutak kada su demonstranti prevrnuli metalnu barijeru postavljenu ispred policijske stanice i krenuli ka unutrašnjoj ogradi koja okružuje parkiralište.

​Za vreme protesta gradonačelnik Ročestera Loveli Voren saopštio je da su neki od policajac umešanih u skandal suspendovani do okončanja interne istrage. Iako nije jasno da li je suspendovano svih devet policajaca, suspendovani će i dalje će primati punu platu, navodi „Ju-es-ej tudej“.

Snimci incidenta pojavili su se juče, a policija je saopštila da je reagovala na „porodične probleme“ i potencijalno ukradeno vozilo, a da su devojčici stavljene lisice zbog njene „bezbednosti“ i na zahtev jednog od roditelja.

​Devojčica je puštena, i u svojoj je porodici, ali snimci su izazvali buru javnosti, raspirujući postojeće tenzije između policije i stanovnika Ročestera zbog ubistva 41-godišnjeg Afroamerikanca Daniela Prudea.

​Prude je umro prošlog marta tako što je prestao da diše nakon što su ga policajci prikovali za zemlju i njegova smrt takođe je podstakla niz protesta.

​Usled snega i temperatura ispod nule, učesnici protesta razišli su se u ponedeljak uveče. Viđeni su kako napuštaju policijsku stanicu u grupama ne bi li smanjili mogućnost hapšenja na izlasku, prenosi RT.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala