Nemačka ne razmatra privremeno obustavljanje „Severnog toka 2“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBrod za polaganje cevi gasovoda "Severni tok 2", "Akademik Čerski", u nemačkoj luci Mukran
Brod za polaganje cevi gasovoda Severni tok 2, Akademik Čerski, u nemačkoj luci Mukran - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Pratite nas
Nemačka vlada za sada nije razmatrala mehanizam privremenog obustavljanja gasovoda „Severni tok 2“ o kome se govori u Vašingtonu, piše nemački list „Handelsblat“, pozivajući se na svoje izvore.
Kako se navodi u članku, mehanizam obustave gasovoda, koji bi pod određenim uslovima omogućio da se prekinu isporuke gasa iz Rusije, za sada nije bio tema tokom diskusija vlada Nemačke.

Kada je reč o diskusiji o američkim sankcijama protiv „Severnog toka 2“, nemačka vlada smatra da su „napravljeni koraci u susret zahtevima“, i na taj način je „obavezni deo ispunjen, dok se o daljim uslovima ne razgovara“. Konkretno, nemački list podseća na inicijativu Nemačke za izgradnju terminala za američki gas, kao i o ulozi Berlina u sklapanju sporazuma o tranzitu gasa između Rusije i Ukrajine.

Takođe se ističe da vlada Nemačke pozdravlja nove signale iz Vašingtona, ali ne vidi da postoje velike mogućnosti za stvarne ustupke Sjedinjenim Američkim Državama po pitanju „Severnog toka 2“, pozivajući se na već postignute sporazume o tranzitu gasa Evropskoj uniji preko Ukrajine.

Podsetimo, ranije je list pisao da je Amerika prvi put nagovestila da je spremne da počne pregovore o obustavljanju sankcija protiv gasovoda „Severni tok 2“. Vašington bi želeo da se postigne dogovor o mogućnosti da se, u slučaju da Moskva pokuša da vrši pritisak na Ukrajinu, privremeno obustave isporuke gasa kroz taj gasovod.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala