Neće skoro proleće: Slavni „prognostičar“ se oglasio i ovog februara

© AFP 2023 / ALEXA STANKOVICČovek šeta kroz sneg dunavskim kejom u Zemunu.
Čovek šeta kroz sneg dunavskim kejom u Zemunu. - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Pratite nas
Mrmot Fil, slavni prognostičar iz Panksatavnija, provirio je iz svoje kućice u američkoj saveznoj državi Pensilvaniji i objavio da - vidi svoju senku, čime je, prema tradiciji, predvideo još šest nedelja zime.

Fil svoju prognozu, preko posebnog „prevodioca“ sa jezika mrmota ovaj put nije izgovorio pred okupljenim obožavaocima koji zbog pandemije nisu mogli da dođu u Panksatavni.

Mrmotove prognoze deo su tradicije čiji koreni sežu u 1887. godinu i u normalnim okolnostima pravi su spektakl iako, po statistici američkih klimatologa, popularni glodar češće promaši nego što pogodi prognozu.

Dan mrmota obeležava se na 2. februara širom Sjedinjenih Država, ali festival u Panksatavniju je najpoznatiji, a u svetsku pop kulturu ušao je s filmom “Dan mrmota” iz 1993. s glumcem Bilom Marijem u glavnoj ulozi.

Mrmoti spavaju zimski san i njihov biološki sat im govori kada je vreme za buđenje i početak reprodukcije. To je pomoglo širenju legende da proleće dolazi sa njegovim buđenjem.

“Dan mrmota” i prateća pompa svake godine u Panksatavniju, gradiću s 5.500 stanovnika, privlači desetine hiljada ljudi i donosi mu dodatnih milion dolara prihoda, po podacima tamošnje privredne komore. Ove je godine to zbog korona virusa izostalo, prenosi Hina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala