Makron izneo uslov za upotrebu ruske vakcine u Francuskoj

© AP Photo / Lewis JolyEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Pratite nas
Francuska ne može upotrebljavati rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), jer ruski proizvođač nije podneo zahtev za registraciju evropskim organima, rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron.
 „Danas smo videli izveštaje koji ukazuju na visoku efikasnost vakcine 'Sputnjik Ve' (Sputnik V). Ali mi je ne možemo koristiti u Francuskoj, ruski proizvođač nije poslao našim vlastima zahtev za dozvolu za ulazak na tržište. To je normalno, to je pitanje sanitarne bezbednosti“, rekao je Makron za televiziju „TF 1“.

Prema njegovim rečima, čim ruski proizvođač predstavi vakcinu, evropski organi i nacionalne vlasti zemalja Evropske unije će u kratkom roku i nezavisno razmotriti tu vakcinu sa naučne tačke.

„U zavisnosti od tih rezultata i dokaza mi ćemo je odobriti ili ne. Treba razumeti da to nije politička odluka, nego naučna“, dodao je francuski predsednik.

Takođe je istakao da se slaže sa mišljenjem nemačke kancelarke Angele Merkel koja je danas govorila o ruskoj vakcini.

Prethodno je Moskvu posetila i delegacija francuskog Komiteta za borbu protiv virusa korona. Saradnja je dogovorena na predsedničkom nivou: Vladimir Putin i Emanuel Makron dele mišljenje da se protiv pandemije treba boriti zajedničkim snagama.

Ranije se Merkelova osvrnula na podatke uglednog časopisa „Lanset“ o efikasnosti ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), istakavši da ruska vakcina ima dobre pokazatelje, a da će Berlin i Brisel pozdraviti sve vakcine u EU nakon što ih registruje Evropska agencija za lekove.

Ugledni naučni časopisu „Lanset“ danas je saopštio da je „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) sigurna i efikasna vakcina koja pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva bolesti kovid 19. Nakon višemesečnih istraživanja ruskih imunologa u kojima je učestvovalo 19.866 dobrovoljaca završena je treća faza kliničkih ispitivanja koja je potvrdila efikasnost vakcine od 91,6 odsto. 

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala