Kako će izgledati vozovi Beogradskog metroa - projekta koji će potpuno promeniti grad /foto/

© Foto : Sputnjiku ustupio Goran VesićSrpska zastava i grb Grada Beograda, jedno od rešenja.
Srpska zastava i grb Grada Beograda, jedno od rešenja. - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Pratite nas
Beograđani će odlučiti kako će izgledati vozovi Beogradskog metroa, a najbolje srpske arhitekte o izgledu stanica. Oni će ih i projektovati. Sve stanice će biti različite i pričaće priču o istoriji tog kraja, o istoriji Srbije, otkriva za Sputnjik zamenik gradonačenika Beograda Goran Vesić.

Sa njim smo razgovaralni posle upravo završenog sastanka u pariskoj kompaniji Alstom, koja je predlažila četiri idejna rešenja za izgled Beogradskog metroa, inspirisana nacionalnim bojama Srbije i beogradskim rekama.

Vesić je sa predstavnicima te firme razmatrao detalje komercijalnog ugovora o opremanju metroa, kaže da treba da bude potpisan na jesen, da je izuzetno zadovoljan predloženim rešenjima Alstoma čiji je projektni biro kao jedan od najboljih na svetu, projektovao metroe u stotinama gradova.

© Foto : Sputnjiku ustupio Goran VesićOvako bi mogla da izgleda unutrašnjost vagona, a o konačnom izgledu metroa odlučiće Beograđani, glasanjem.
Kako će izgledati vozovi Beogradskog metroa - projekta koji će potpuno promeniti grad /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Ovako bi mogla da izgleda unutrašnjost vagona, a o konačnom izgledu metroa odlučiće Beograđani, glasanjem.

Beograđani biraju vozove metroa

Ali reč je samo o predlozima rešenja, Beograđani će glasati za jedno od četiri najbolja ponuđena i tako sami odlučiti u kakvo metrou će se voziti.

"Na Trgu republike će biti napravljen veliki šou rum gde će građani moći da vide kako izgledaju linije, kako će izgledati stanice i kakvu će korist imati od metroa. Već je napravljen jedan manji šou rum koji će ići od opštine do opštine u Beogradu. Pokazivaćemo ljudima kako će sve izgledati, kako bi se što više približili metrou, jer to je istorijska stvar za Beograd, radi se jednom, za vekove", kaže Vesić.

Izgradnja počinje do kraja godine

On podseća da je plan da izgradnja počne do kraja ove godine. Dodaje da se upravo sprema da sa srpskom delegacijom u kojoj su još ministar finansija Siniša Mali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, poseti upravu Pariskog metroa. Tamo će sa rukovodstvom razgovarati o njihovim iskustvima, šta treba da izbegnemo, koji problemi se mogu javiti tokom izgradnje.

© Foto : Sputnjiku ustupio Goran VesićGoran Vesić, Siniša Mali i Tomislav Momirović na sastanku sa domaćinima u Jelisejskoj palati.
Kako će izgledati vozovi Beogradskog metroa - projekta koji će potpuno promeniti grad /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Goran Vesić, Siniša Mali i Tomislav Momirović na sastanku sa domaćinima u Jelisejskoj palati.

"Večeras putujemo u Lion gde u sredu imamo sastanak sa kompanijom koja projektuje, ali i posetu linijskom metrou koji je inače mnogo bliži beogradskom, zato što je Lion mnogo manji grad od Pariza, sličniji je Beogradu", kaže Vesić.

On za Sputnjik otkriva da su dizajneri iz Francuske napravili dva idejna rešenja izgleda Beogradskog metroa.

"Dva su rešenja sa nacionalnim simbolima, a dva na temu reka. Francuski dizajeneri su se igrali sa Dunavom i Savom, to im je bilo inspirativno, jer nema puno gradova u svetu koji leže na dve međunarodne reke, kao što je to slučaj sa Beogradom".

© Foto : Sputnjiku ustupio Goran VesićFrancuski dizajeneri su se igrali sa Dunavom i Savom, to im je bilo inspirativno, jer nema puno gradova u svetu koji leže na dve međunarodne reke, kao što je to slučaj sa Beogradom.
Kako će izgledati vozovi Beogradskog metroa - projekta koji će potpuno promeniti grad /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Francuski dizajeneri su se igrali sa Dunavom i Savom, to im je bilo inspirativno, jer nema puno gradova u svetu koji leže na dve međunarodne reke, kao što je to slučaj sa Beogradom.

Spremni za decenijski san

Zamenik gradonačelnika dodaje da je izuzetno uzbuđen, jer je došao trenutak da Beograd zaista gradi ono što sanja decenijama.

"Znam da većina građana ne veruje, više od 50 godina se čeka metro, prvi put je obećan davno, nema gradonačelnika koji ga nije pominjao. Beograd je nekad bio i u boljoj finansijskoj situaciji, ali ovo je prvi put da smo došli do toga da počnemo da gradimo metro. Ja vam sad kažem, 1. januara 2028. godine građani će se voziti prvom linijom metroa, a druga koja će se uporedo raditi biće gotova do 2030. Tada će Beograd imati više od 40 kilometara metroa, to će potpuno promeniti naš život", kaže Vesić.

© Foto : Sputnjiku ustupio Goran VesićIdejno rešenje izgleda vozova Beogradskog metroa kompanije Alston.
Kako će izgledati vozovi Beogradskog metroa - projekta koji će potpuno promeniti grad /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Idejno rešenje izgleda vozova Beogradskog metroa kompanije Alston.

On dodaje da će glavni grad istovremeno graditi i nove linije Bg voza, gradske železnice koja zajedno sa metroom čini jednu celinu. U planu je izgradnja skoro 70 kilometara novih linija.

"Radićemo i 27 kilometara novih tramvajskih šina, 2030. godne dominantan prevoz u Beogradu biće šinski. Imaćemo metro koji je potpuno nezavisan, Bg voz i tramaj, to će dramatično smanjiti broj autobusa, a naravno i zagađenje, što je izuzetno važno", kaže Goran Vesić.

© Foto : Sputnjiku ustupio Goran Vesić Sastanak u kompaniji Alstom čiji je projektni biro kao jedan od najboljih na svetu, projektovao metroe u stotinama gradova.
Kako će izgledati vozovi Beogradskog metroa - projekta koji će potpuno promeniti grad /foto/ - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Sastanak u kompaniji Alstom čiji je projektni biro kao jedan od najboljih na svetu, projektovao metroe u stotinama gradova.

On najavljuje i konkurs za idejno rešenje metro stanica, plan je da na njima rade iskuljučivo srpske arhitekte.

"Sve stanice, njih 41, buće dizajnirane na drugačiji način. To se sada radi svuda u svetu, svaka stanica govori o tom delu grada, o istoriji Srbije. To neće biti iste, klasične stanice, kao što smo višali u starim metroima koji su građeni decenijama unazad. To će biti dobra prilika za srpsku arhitekturu, biće to i sjajna referenca za naše stučnjake, da sutra bilo gde u svetu rade tako velike projekte", kaže Goran Vesić na kraju razgovora za Sputnjik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala