Jermenija tužila Azerjbedžan Evropskom sudu za ljudska prava

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaEvropski sud za ljudska prava u Strazburu
Evropski sud za ljudska prava u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Pratite nas
Jermenska vlada je podnela međudržavnu žalbu protiv Azerbejdžana Evropskom sudu za ljudska prava, u kojoj optužuje Baku za kršenje niza konvencija tokom eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu u jesen 2020. godine, saopštilo je jermensko predstavništvo u sudu.
„Vlada Jermenije je 1. februara podnela međudržavnu žalbu protiv Azerbejdžana Evropskom sudu za ljudska prava zbog kršenja konvencija tokom 44-dnevnog rata i u posleratnom periodu... Ovo je prva međudržavna žalba koju je Jermenija podnela Evropskom sudu za ljudska prava“, navodi se u saopštenju vlade na Fejsbuku.

Kako je navelo predstavništvo, Vlada Jermenije insistira da je Azerbejdžan prekršio prava stanovnika Karabaha i Jermenije na život, zaštitu od mučenja i nehumanog postupanja, nepovredivosti, imovine, privatnog i porodičnog života, obrazovanja i niz drugih prava.

„U žalbi su, između ostalih, pokrenuta pitanja zaštite prava ratnih zarobljenika i civila, raseljenog stanovništva Arcaha (samoimenovanje Karabaha), ranjenih građana i porodica žrtava, lica koja su izgubila imovinu, predstavnika lokalnih i međunarodnih medija“, dodaje se u saopštenju.

​Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno su se optuživali za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Strane su nekoliko puta pokušale da zaključe primirje, ali je uspešan bio tek tripartitni sporazum postignut 10. novembra. Uz posredovanje Rusije, Azerbejdžan i Jermenija postigli su dogovor o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Prema ovom dogovoru, jedan deo regiona prešao je pod kontrolu Azerbejdžana, strane su se dogovorile da će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala