Zapad traži oslobađanje Navaljnog

© Press-služba Mosgorsuda / Uđi u bazu fotografijaAleksej Navaljni u sudu
Aleksej Navaljni u sudu - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Pratite nas
Šef evropske diplomatije Žosep Borelj i državni sekretar SAD Antoni Blinken pozvali su Rusiju da oslobodi opozicionara Alekseja Navaljnog kome je danas zamenjena uslovna kazna zatvorskom kaznom.

„Presuda Alekseju Navaljnom je u suprotnosti i sa presudom Evropskog suda za ljudska prava koji je slučaj okarakterisao kao proizvoljan i nerazuman. Zahtevam njegovom trenutno oslobađanje“, napisao je Borelj na tviteru.

Sjedinjene Američke Države saopštile su da su duboko zabrinute zbog zatvorske kazne Alekseju Navaljnom.

„Sjedinjene Države duboko su zabrinute odlukom ruskih vlasti da opozicionu ličnost Navaljnog osudi na dve godine i osam meseci zatvora“, izjavio je državni sekretar Antoni Blinken, prenosi Rojters.

„Čak i dok sarađujemo sa Rusijom na unapređivanju američkih interesa, blisko ćemo koordinisati sa našim saveznicima i partnerima kako da Rusija odgovara zbog toga što nije podržala prava svojih građana”, navodi se u Blinkenovoj izjavi.

Sud u Moskvi je zamenio danas uslovnu kaznu zatvora Alekseju Navaljnom na zatvor od 3,5 godine, po predmetu "Iv Roše". Razlog za ovu odluku je to što se opozicionar prošle godine nije javljao na pozive inspekcijske službe.

Podsetimo, Navaljni je imao dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala