Američki senator sprema nacrt zakona o sankcijama zbog Navaljnog

© Foto : PixabayKapitol, sedište Kongresa Sjedinjenih Američkih Država
Kapitol, sedište Kongresa Sjedinjenih Američkih Država - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2021
Pratite nas
Američki republikanski senator Mit Romni saopštio je da će nakon presude ruskog suda u slučaju Alekseja Navaljnog ove sedmice predstaviti američkom Senatu nacrt zakona o uvođenju sankcija protiv „odgovornih lica“.
„Ove sedmice ćemo predstaviti nacrt zakona kako bi se uvele sankcije odgovornim za te postupke (odluka suda o zatvorskoj kazni za Navaljnog)“, napisao je Romni na Tviteru.

Nešto kasnije, portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs saopštio je da će Sjedinjene Američke Države uzeti u obzir situaciju sa Aleksejom Navaljnim prilikom formulisanja politike prema Rusiji.

„Planiramo da veoma pažljivo pratimo pogoršanje situacije sa ljudskim pravima u Rusiji, posebno ono što se desilo sa gospodinom Navaljnim, sa masovnim hapšenjima onih koji su smelo izašli na ulicu nakon njegovog hapšenja. Naravno, sve ćemo to uzeti u obzir prilikom određivanja odgovarajućeg pravca delovanja prema Rusiji“, rekao je Prajs.

Prema njegovim rečima, SAD rade na proceni navodnih ruskih pretnji i rezultati se mogu uskoro očekivati. Prajs se istakao da se „radi veoma brzim tempom“.

Prajs je nabrojao niz optužbi protiv Rusije, uključujući hakerske napade, slučaj Alekseja Navaljnog, „mešanje u izbore“ i navodno nagrađivanje Talibana za ubistva američkih vojnika u Avganistanu i podsetio je da SAD proučavaju odgovor na njih. Rusija negira sve te optužbe.

Prethodno je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da je Moskva spremna za ravnopravan dijalog sa SAD i da dve zemlje imaju mnogo sfera za saradnju.

„Mi smo najveće zemlje na svetu koje su odgovorne, između ostalog, i za održavanje stabilnosti i bezbednosti. Imamo mnogo pitanja i sfera za saradnju, ali samo na ravnopravnoj osnovi uz međusobno poštovanje“, poručila je Zaharova, prenela je televizija RBK.

Sud u Moskvi je zamenio danas uslovnu kaznu zatvora Alekseju Navaljnom na zatvor od 3,5 godine, po predmetu "Iv Roše". Razlog za ovu odluku je to što se opozicionar prošle godine nije javljao na pozive inspekcijske službe. Nakon toga su zapadne zemlje pozvale Rusiju da oslobodi Navaljnog. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova pozvala je Zapad da se ne meša u pitanja suverene zemlje.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala