Vučić posle razgovora sa Makronom: Očekujem ozbiljnu podršku Francuske

© AP Photo / Michel EulerAleksandar Vučić i Emanuel Makron u Parizu
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom danas razgovarao u dva navrata u četiri oka, a najviše o odnosima Beograda i Prištine. Vučić je dodao da očekuje ozbiljnu podršku Francuske Srbiji.

Vučić je sumirajući razgovore sa Makronom u Parizu, rekao da su razgovarali o evropskim integracijama Srbije, koja će imati podršku Francuske na tom putu, kao i o bilateralnim i ekonomskim odnosima, posebno o metrou koji treba da počne da se gradi krajem ove godine.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Vučić: Predstaviću Makronu našu platformu za KiM

„Očekujem da ćemo otvarati više poglavlja ove godine, po novoj metodologiji, kroz klastere“, rekao je Vučić za TV Pink, preneo je Tanjug.

On je dodao i da će Francuska biti podrška Srbiji za evropske integracije i za dijalog sa Prištinom.

„Najviše smo govorili o odnosima Beograda i Prištine, to je teško i neuralgično pitanje za celu Evropu, ne samo za Srbiju“, rekao je Vučić.

Predsednik je preneo da su u razgovoru o poziciji Srbije, govorili i o evropskim integracijama naše zemlje, ističući da veruje u ozbiljnu podršku Francuske na evropskom putu Srbije.

„Verujem da će, u skladu sa novom metodologijom koju je Srbija prva prihvatila, biti izmena po tom pitanju. Očekujem da mnoga pitanja budu otvorena pre kraja godine i neka sasvim nova“, rekao je Vučić.

Kako je pojasnio, sada će se poglavlja otvarati po klasterima, zbog čega veruje da možemo više poglavlja u ovoj godini da otvorimo, u junu i decembru, nego prethodnih.

„Ali, doći će i do geopolitičkih promena, do nekih drugih stvari u budućnosti koje bi nama pomogle, ali koje danas niko i ne nazire. Ali, ne treba ja o njima prvi da govorim u javnosti“, rekao je Vučić.

Makron dolazi u Srbiju u septembru ili oktobru

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas da će predsednik Francuske doći u Srbiju u septembru ili oktobru, što će, kaže, biti velika poseta, preneo je Tanjug.

„Imaćemo mnogo ugovora da potpisujemo, uveren sam da ćemo napraviti veliki rezultat u odnosima između Srbije i Francuske, na korist građana Srbije“, rekao je Vučić.

Poslednji put, Makron je u Srbiji boravio u julu 2019. godine.

Beogradski metro - važna tema u Parizu

Tokom razgovora sa Emanuelom Makronom u Parizu važna tema bila je i gradnja beogradskog metroa, rekao je predsednik Vučić i dodao da „gradnja može da počne“..

Prema Vučićevim rečima prva linija će povezivati pet opština, od najudaljenijih delova Zvezdare, preko Palilule do Čukarice. Ona će biti gotova možda i pre kraja 2027. ili početkom 2028. godine, rekao je Vučić. Paralelno sa tim, dodaje, radiće se druga linija od Mirijeva, preko Slavije i Beograda na vodi, mosta na Savi do stadiona u Zemunu i ona bi trebalo da bude gotova do 2030.

„Predvideli smo i treću liniju koju ćemo da radimo od bloka 71, koja treba da ide preko centra Novog Beograda i spaja ga sa centrom Beograda. To ćemo da uvežemo sve sa brzim vozom“, naglasio je on.

On je rekao novinarima u Parizu da će Beograđani moći da biraju od ukupno šest rešenja francuskih stručnjaka za vozove koji će ići beogradskim metroom.

„Pričali smo i o Vansiju, Šnajderu u Novom Sadu i drugim projektima i vojnotehničkoj saradnji i verujem da ću tokom sledeće posete Markona moći više da govorim o tome, kao i o daljem jačanju našeg vazduhoplovstva i protivazdušne odbrane, kao i o drugim detaljima“, naveo je Vučić.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala