Vojska Mjanmara preuzela vlast, uhapšena Aung San Su Ći

© REUTERS / Ann WangVojnici Mjanmara na vojnoj paradi
Vojnici Mjanmara na vojnoj paradi - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Pratite nas
Vojska Mjanmara preuzela je vlast u zemlji na godinu dana, uvodeći vanredno stanje zbog, kako tvrde, izborne prevare. Prethodno je objavljeno da su uhapšeni predsednica vladajuće stranke Mjanmara Aung San Su Ći i drugi visoki zvaničnici Nacionalne lige za demokratiju koja je pobedila na novembarskim izborima.

Televizijska stanica, koja je pod kontrolom vojske, objavila je rano jutros da je vlast preuzeo glavni komandant oružanih snaga Min Aung Hlaing.

​Akcija vojske usledila je pošto su generali tražili od vladajuće partije da odloži za danas najavljenu konstitutivnu sednicu parlamenta.

Portparol te stranke Mio Nijunt izjavio je za Rojters da su osim Su Ći, pritvoreni i predsednik Vin Mint i drugi lideri partije.

Ovaj potez usledio je nakon što su danima rasle tenzije između civilne vlade i jake vojne struje, za koju se verovalo da bi mogla da izvede vojni puč zbog nedavnih izbora za koje je vojska tvrdila da su dobijeni prevarom, dodaje britanska agencija.

​„Želim da kažem našim ljudima da ne reaguju ishitreno i da apelujem da se drže zakona“, rekao je portparol Nacionalne lige za demokratiju (NLD) i dodao da očekuje da će i on biti uhapšen.

Kako se navodi, vojnici su raspoređeni ispred gradske skupštine u gradu Jangon. Državna MRTV televizija objavila je na Fejsbuku stranici da ne može da emituje program zbog tehničkih problema.

Vojska Mjanmara je u petak saopštila da kategorički negira ometanje demokratske tranzicije i upozorila svetsku diplomatsku zajednicu da ne iznosi naprečac pretpostavke o stanju u državi.

​Saopštenje vojske dolazi dan nakon što su generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i zapadne ambasade u Mjanmaru izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog mogućnosti vojne intervencije u Mjanmaru.

Tom državom je, kako se podseća, vladala vojska 49 godina nakon puča 1962. godine.

© AP Photo / Aung Shine OoMjanmarska vojska pritvorila je nekoliko ključnih zvaničnika vladajuće partije, uključujući i Aung San Su Ći.
Vojska Mjanmara preuzela vlast, uhapšena Aung San Su Ći - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Mjanmarska vojska pritvorila je nekoliko ključnih zvaničnika vladajuće partije, uključujući i Aung San Su Ći.

Političke tenzije u zemlji eskalirale su prošle nedelje kada je portparol vojske odbio da isključi mogućnost puča, samo nekoliko dana uoči sazivanja novog parlamenta, i upozorio da bi oružane snage mogle da preduzmu akciju ukoliko se ne razmotre njihove žalbe koje ukazuju na izbornu krađu.

Izborna komisija Mjanmara odbacila je u četvrtak navode vojske o izbornim prevarama i saopštila da nije bilo velikih nepravilnosti da utiču na kredibilitet rezultata glasanja, a obnovljeni navodi vojske o nepravilnostima na izborima, na kojima je NLD osvojio 83 odsto mesta, doveli su do najdirektnije konfrontacije između vlade i vojske, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala