Ukrajina i Amerika „vežbaju“ održavanje bezbednosti u Crnom moru /foto/

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaAmeričko-ukrajinske vojne vežbe "Morski povetarac 2019" na Crnom moru
Američko-ukrajinske vojne vežbe Morski povetarac 2019 na Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Pratite nas
Ukrajinska ratna mornarica izvela je zajedničku vežbu sa brodovima američke ratne mornarice u vodama Crnog mora, saopštila je pres-služba ukrajinske mornarice.
„Brodska taktička grupa je uz učešće pomorske avijacije ukrajinskih mornaričkih snaga zajedno sa američkim razaračem i brodom za podršku izvela zajedničke vežbe tipa 'Paseks' u vodama Crnog mora“, navedeno je u saopštenju pres-službe na Fejsbuku.

Prema podacima pres-službe, svrha vežbe bila je osiguravanje bezbednosti u Crnom moru, pobošljanje sposobnosti obučavanja i kompatibilnosti posada brodova ratne mornarice Ukrajine i Amerike za izvođenje zajedničkih pomorskih operacija u sastavu multinacionalnih taktičkih grupa.

Ukrajinska mornarica ističe da su svi elementi vežbe sprovedeni u skladu sa standardima i procedurama NATO-a.

Kako je precizirano, snage su tokom obuke uvežbavale elemente taktičkog manevrisanja, vežbe davanja signala sa korišćenjem međunarodnog signalnog sistema, kao i vežbe komuniciranja, protivvazduhoplovne odbrane i odbijanja neprijateljskog napada.  

„Ovo su prve vežbe tipa 'Paseks' ove godine uz američke brodove. Veoma nam je drago da radimo sa našim američkim partnerima u cilju održavanja bezbednosti u Crnom moru. Vežba tipa 'Paseks' je sjajna prilika za poboljšanje veština, pomorskih vežbi i razmene iskustva između posada naših brodova“, prenela je pres-služba reči komandanta flotile ukrajinske ratne mornarice Jurija Fedaša.

Nacionalni centar za upravljanje odbranom Ruske Federacije pri Ministarstvu odbrane saopštio je 23. januara da je u vode Crnog mora uplovio američki razarač „Donald Kuk“. Kako je navedeno, brodovi ruske Crnomorske flote angažovani su na praćenju ovog američkog broda.

Zatim je u to područje stigao još jedan američki vojni brod „Porter“. Ministarstvo odbrane Rusije je nakon te vesti saopštilo da američki razarač prate snage Crnomorske flote. NATO je njihovu pojavu objasnio kao odgovor na „jačanje vojne moći“ Rusije.

Kasnije je Crnomorska flota saopštila da je patrolni brod „Pitljivi“ izveo vojne vežbe uz artiljerijska gađanja u svetlu uplovljavanja američkog razarača „Donald Kuk“ u Crno more.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala