Od Baltika do Kaspijskog mora: Kako Rusija modernizuje baze svoje tri flote

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaRaketni brod "Čuvašija" Baltičke flote tokom generalne probe parade za Dan mornarice Rusije
Raketni brod Čuvašija Baltičke flote tokom generalne probe parade za Dan mornarice Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Pratite nas
U Baltičkoj pomorskoj bazi će 2021. godine biti završena izgradnja pristaništa za prijem razarača, patrolnih brodova, fregata i korveta, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Dužina cele konstrukcije će iznositi tri kilometra i obezbediće snabdevanje brodova strujom, vodom i komunikacijom.

Pored Baltijska modernizacija infrastrukture morske flote započeta je i u Novorosijsku i Kaspijsku. Prema rečima eksperata, remontovana baza će pojednostaviti delovanje snaga ruske flote i povećati njihove borbene sposobnosti.

Tokom 2021. godine, Baltička pomorska baza, koja je dislocirana u Kalinjingradskoj oblasti, dobiće novo pristanište za brodove različitih klasa, saopštila je pres služba Zapadnog vojnog okruga.

„Na taj način će biti obezbeđeno funkcionisanje brodova tokom boravka u bazi i omogućiće nam da brinemo o životnoj sredini uz pomoć specijalnih postrojenja za čišćenje voda", navodi se na sajtu Ministarstva odbrane.

Nova infrastruktura će moći da prima razarače, patrolne brodove, fregate i korvete.

Ruska Crnomorska flota jača za još jedan mali raketni brod - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2021
Ruska Crnomorska flota jača za još jedan mali raketni brod

Dužina pristaništa je oko tri kilometra. Trenutno je zamenjena celokupna vodovodna i električna komunikacija na 16 od ukupno 20 objekata.

Vojska je instalirala i aparate sa mogućnošću trostepenog pročišćavanja otpadnih voda i novu kanalizaciju. Trenutno se radi na popravci pristupnih puteva.

„Svaki dok je složena inženjerska konstrukcija, napravljena uz korišćenje savremenih tehnologija i materijala, koji obezbeđuju potrebe brodova za električnom energijom, vodom, kanalizacijom i komunikacijama“, kaže se u izveštaju ministarstva.

„Naš oslonac“

Eksperti veruju da će modernizacija Baltičke morske baze poboljšati uslove rada mornara i eksploataciju brodova, koji ili stoje u luci ili su usidreni kako bi napunili zalihe.

Prema informacijama Ministarstva odbrane ova baza ima važnu ulogu u bezbednosti cele obale Kalinjingradske oblasti i morskih komunikacija, koje dolaze izdaleka i povezuju Rusiju sa drugim zemljama.

Baltička morska baza je otvorena 1. marta 1956. godine. Danas su tamo razmeštene formacije raketnih brodova i čamaca Baltičke flote, formacije brodova za zaštitu vodenog područja, obalni raketni puk, borbene jedinice, logistika i materijalno-tehnička baza.

„Baltička baza je snažna tačka našeg prisustva u regionu, uzimajući u obzir položaj enklave regije Kalinjingrad i eskalaciju vojno-političke situacije od strane NATO-a. Naravno, Rusija preduzima mere da je ojača“, rekao je u razgovoru za „RT“ vojni ekspert Jurij Knutov.

Trenutno se radi i na izgradnji baze u Kaspijsku. Plan je da se opremi savremenim sistemima inženjeringa, navigaciono-hidrografskom i materijalno-tehničkom podrškom i nova pomorska baza u Dagestanu.

U Kaspijsku je 2018. godine, u najkraćem roku, bila završena prva etapa izgradnje pristaništa, remont kasarne i menze kako bi se u nju smestio bataljon marinaca.

U luci u Dagestanu započeta je izgradnja pristaništa, hidrauličnih konstrukcija, servisnih objekata za brodove, kao i zgrada za smeštaj vojnog osoblja.

„Radovi se nastavljaju, prave se čitavi kompleksi za posebne celine flotile, podižu se čitavi blokovi stambenih zgrada i razvija obalna infrastruktura. U narednim godinama ovde će se pojaviti pomorska baza koja može da odgovori najsavremenijim zahtevima“, kaže se na sajtu GVSU broj četiri, koji realizuje projekat Kaspijske baze.
Brodovi ruske Crnomorske flote - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2020
Da li je Crnomorska flota pretnja za NATO

U Kaspijsku je krajem decembra 2020. godine završena izgradnja severnog i južnog lukobrana.

„U toku su planirani građevinski i montažni radovi na novom sedištu flotile. U Mahačkali je izgrađen moderan stambeni kompleks za mornare i njihove porodice. Nove zgrade od devet spratova projektovane su uzimajući u obzir klimatske uslove i visoku seizmičku aktivnost u regionu“, izjavila je ranije pres služba Južnog vojnog okruga.

Eksperti smatraju da premeštanje sedišta, ljudi i sredstava u Dagestan zavisi od objektivnih okolnosti. Posle raspada SSSR-a Kaspijska flotila je razmeštena u Astrahanj, iako je to bila nezgodna lokacija.

Glavni problem je nepovoljni geografski položaj Astrahanja. Osim toga, severni deo Kaspijskog mora često se ledi zimi. Premeštanje flote u Dagestan rešava ove probleme.

„Odluka Ministarstva odbrane da se iz Astrahanja pređe u Dagestan je bila očekivana. Bez obzira što je Kaspijsko more bezopasan region, Rusija bi trebalo da drži svoje snage i južnije zbog veće operativnosti. Na primer, operacija u Siriji je pokazala, da se Kaspijsko more može koristiti za lansiranje krstarećih raketa na udaljene objekte“, rekao je Knutov.

„Komforan smeštaj za brodove novog tipa“  

Još jedan projekat modernizacije infrastrukture ruske mornarice je obnova mornaričke baze Novorosijsk, koja je pristanište za dizel-električne podmornice projekta 636.3 i korvete projekta 22160 Crnomorske flote.

Vojni stručnjaci su poslednjih godina izgradili tehničku zonu u zalivu Temeška, kako bi obezbedili bazu podmornica, zgradu štaba, skladišta sa rezervnim delovima, elektranu, hostel za osoblje i kompleks za obuku ronioce u bilo koje doba godine.

Najvažniji objekat je istočni mol, koji čuva unutrašnjost Temeškog zaliva od oluje. Njegova dužina je 1.600 metara i zadržava talase visine do pet metara i može da odoli zemljotresu od devet stepeni.

Knutov smatra da uprkos ulasku Krima u sastav Rusije, baza Novorosijsk nije izgubila značaj za Crnomorsku flotu. Zaliv Temeška može da se koristi kao rezervna luka za brodove smeštene u Sevastopolju.

Međunarodna izložba pomorske odbrane u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2021
Naučna flota Rusije ponovo pokrenuta zahvaljujući podvodnim robotima

„Modernizacija pomorskih baza je skoro u svim flotama. Infrastruktura pomorskih baznih tačaka će poboljšati životne uslove mornara, kao i kvalitetan smeštaj za brodove novog tipa, gde će se vršiti održavanje i popravke“, rekao je Knutov.

Glavni urednik lista „Nacionalna odbrana“ Igor Korotčenko je izjavio, da su savremene morske baze osnova za dobro održavanje i efikasnu upotrebu pomorskih snaga. Dodao je i da razvijena obalna infrastruktura pomaže dužem veku brodova.

„Svaka pomorska baza omogućava uspešno upravljanje flotama. Obnovu ruske mornarice trebalo bi da prati modernizacija infrastrukture. Upravo se to i dešava. Radovi koje vidimo u Baltijsku, Novorosijsku, Kaspijsku i drugim bazama su efikasne mere“, podvukao je Korotčenko.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala