Medvedev o „Severnom toku 2“: Štitićemo gasovod makar na sudu

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev
Predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Pratite nas
Zvanična Moskva mogla bi da pokrene sudske mehanizme kako bi zaštitila izgradnju gasovoda „Severni tok 2“, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

„Naravno, možemo se obratiti sudu ukoliko za to bude bilo razloga“, rekao je on.

S tim u vezi, rekao je da, iako se uvek zalaže za sudsko razmatranje pitanja, „u ovom slučaju je stav lidera država i poslovnih lidera ipak mnogo važniji“.

Bivši ruski premijer naglasio je da ne sumnja u realizaciju tog projekta.

„On nam je potreban, potreban je Evropljanima, uključujući i Nemce“, izjavio je Medvedev i dodao da „ukoliko nemačke kolege zauzmu čvrst stav, ne žrtvuju deo svog suvereniteta, što se ponekad događalo u istoriji, i ne priklone se američkom stavu, onda će gasovod nesumnjivo biti završen“.

Projekat „Severni tok 2“

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da u Evropskoj uniji prodaju svoj tečni prirodni gas.

SAD smatraju da je ovo politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope.

Vašington je 19. januara uveo sankcije brodu „Fortuna“ koji učestvuje u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, kao i vlasniku broda, kompaniji „KVT-RUS“.

Ruska strana više puta je izjavljivala da je projekat apsolutno komercijalan i konkurentan i isticala da on ne podrazumeva obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala