Medvedev o produžavanju START-a: Postupci nove administracije SAD ohrabruju

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaProbe balističke rakete "Sarmat"
Probe balističke rakete Sarmat - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Pratite nas
Postupci nove američke administracije u vezi sa produženjem Sporazuma o ofanzivnom naoružanju ohrabruju, možda će se jednog dana dogoditi čudo i američki partneri shvatiti značaj strateškog dijaloga sa Rusijom, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
„Činjenica da je nova (američka) administracija pokazala takvu želju da se sve brzo ponovo dogovori i produži za pet godina razmenom nota je ohrabrujući znak. To je dobro“, rekao je Medvedev u intervjuu za ruske medije.

On je dodao da nova američka administracija, između ostalog, „delimično sebe oseća kao naslednicu administracije Baraka Obame i da u tom smislu ne želi da menja obeležja“.

Istovremeno, primetio je da je izgubljeno mnogo vremena kako bi se sa Amerikancima dogovorili o produženju Sporazuma koji je on potpisao sa predsednikom Obamom.

„U nekom trenutku sam bio praktično siguran da će sve krenuti nizbrdo i da će Sporazumu doći kraj“, rekao je Medvedev.

Odgovarajući na pitanje da objasni izglede za stratešku saradnju sa administracijom Džoa Bajdena, Medvedev je odgovorio da će „vreme pokazati“.

„Ne želim da se istrčavam. Možda će se dogoditi neko čudo i naši partneri preko okeana shvatiti značaj strateškog dijaloga. Tim pre što su prvi koraci zaista ohrabrujući u određenoj meri“, istakao je on.

O kontaktima sa SAD

Medvedev smatra da mogući kontakti sa Sjedinjenim Američkim Državama preko Saveta bezbednosti zavise od odluke američke strane i da je Rusija uvek otvorena za dijalog.

„Preko Saveta bezbednosti sve zavisi od odluke predsednika. Ako američki predsednik to smatra svrsishodnim, on, shodno tome, može dati takva uputstva svom pomoćniku za nacionalnu bezbednost i drugim pomoćnicima, jer oni tamo imaju malo drugačiji sistem“, odgovorio je Medvedev na pitanje da li se planiraju kontakti sa SAD preko Saveta bezbednosti.

Prema njegovim rečima, „ako se daju takvi nalozi, biće kontakata, a ako se ne daju, onda ih neće biti“.

„Zavisi od njih. Mi se nikada nismo nigde skrivali. Stav Rusije u tom smislu uvek je bio prilično otvoren. Čak i ako imamo dijametralno suprotne stavove, u osnovi se u nečemu razilazimo, spremni smo za komunikaciju, spremni smo da sednemo za isti sto i nešto razmatramo. Nema potrebe da nam se išta nameće, ali možemo da razgovaramo o tome“, naglasio je Medvedev.

Svi na dobitku zbog START-a

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti smatra da svi imaju koristi od produženja Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3), ali da je pre svega pobedio dijalog o strateškoj stabilnosti.

„Čini mi se da su svi imali koristi od ovoga. Pre svega, pobedio je dijalog o strateškoj stabilnosti i sve zemlje koje su čekale Rusiju i Ameriku i pitale se da li one mogu da se dogovore o ovom pitanju“, istakao je Medvedev.

On je primetio da odsustvo sporazuma ne bi značilo „da će sutra početi rat“, ali u tom slučaju bi „veoma važna karika na kojoj se drži temelj za osiguranje međunarodne bezbednosti i takozvanog strateškog pariteta, strateške stabilnosti bila prekinuta. A kada se karika prekine, svašta se može dogoditi“, dodao je Medvedev.

Ranije je pres služba Kremlja saopštila da je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao dokument o produženju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju na pet godina.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala