Moguće je da neko izgubi glavu i isključi Rusiju sa interneta - imamo odgovor

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaMreža kablova internet servera
Mreža kablova internet servera - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Pratite nas
Isključenje Rusije sa globalne mreže je moguće, ali vlasti u tom slučaju imaju akcioni plan, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev u intervjuu za ruske medije.
„Internet se, kao što je poznato, pojavio u određeno vreme i, naravno, ključna prava za njegovim upravljanjem su u Sjedinjenim Američkim Državama. Tako da potencijalno, ukoliko se desi nešto vanredno ili neko izgubi glavu, tako nešto bi moglo da se desi. Upravo zato što su ključevi od tog kovčega preko okeana. Naravno, imamo akcioni plan za takvu situaciju“, rekao je on.

Mač sa dve oštrice

Medvedev je objasnio da je Rusija pravno i tehnološki spremna da se isključi sa globalnog interneta, ali da za sada nema znakova da bi to moglo da se dogodi.

„Tehnološki je sve spremno za to. Na zakonodavnom nivou su takođe donete sve odluke, ali ovo nije jednostavno i zaista ne bih to želeo. Iskreno rečeno, još uvek ne vidim nikakve znake za tako nešto, jer je to, iz očiglednih razloga, mač sa dve oštrice“, upozorio je bivši ruski premijer.

Ipak, on je apelovao na to da treba biti realan i shvatiti da će „Runet“ (ruski internet), ako se odvoji, stvoriti velike probleme. Medvedev je priznao da je odvajanje ruskog segmenta interneta samo rezervni plan u ekstremnom slučaju ukoliko Rusija bude isključena sa globalne mreže.

Rad na kompjuteru - Sputnik Srbija, 1920, 23.12.2019
Testovi „Runeta“ pokazali: Ruski internet spreman za upotrebu

„Biće potrebno neko vreme da se on obnovi. Ali u principu, autonomija rada ruskog segmenta mreže može da se obnovi ili stvori“, dodao je.

Takođe je podsetio na već postojeće pretnje isključenjem zemlje iz međunarodnog platnog sistema SVIFT.

„Neprekidno nas plaše time. Čak smo bili prinuđeni da stvorimo sopstveni sistem za prenos informacija ako se to iznenada dogodi, kako bismo mogli da razmenjujemo elektronske poruke. Potencijalno bi isto to moglo da se dogodi sa internetom i tada nećemo imati pristup glavnim čvorovima ove mreže“, izjavio je Medvedev.

Zamenik šefa Saveta bezbednosti podsetio je da je u svetlu takvih rizika usvojen zakon o ruskom segmentu interneta kako bi njime moglo autonomno da se upravlja.

„S obzirom da je za internet sada vezano upravljanje čitavom državom, uspostavljeno je dobijanje ogromnog broja društvenih funkcija. Nismo mogli da to ostavimo bez kontrole. Stoga postoji takav zakon koji će, ukoliko bude potrebno, stupiti na snagu“, zaključio je Medvedev.

Inače, sistem za prenos finansijskih poruka (SPFS) napravljen je kao odgovor na rizike mogućeg isključenja ruskih banaka iz sistema „SVIFT“. Sa njim je povezano više od 11 hiljada najvećih organizacija u gotovo svim zemljama sveta. U štampi se redovno pojavljuju saopštenja da bi Rusija mogla da bude isključena sa tog sistema u svojstvu jedne od mera oštrijih sankcija Zapada.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala