Kremlj: Nećemo se obazirati na američke izjave o nezakonitim protestima u Rusiji

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici policije i demonstranti na neodobrenim protestima pristalica Alekseja Navaljnog u Moskvi
Pripadnici policije i demonstranti na neodobrenim protestima pristalica Alekseja Navaljnog u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Pratite nas
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija nije spremna da prihvati i da se obazire na izjave američkih predstavnika o nezakonitim protestima u zemlji.
„Što se tiče izjava američkih predstavnika u vezi sa našom zemljom i u vezi sa nezakonitim akcijama koje su se dogodile u našoj zemlji, još jednom ponavljam: nismo spremni da prihvatimo i obaziremo se na izjave Amerikanaca po ovom pitanju. I to nećemo raditi“, naglasio je Peskov.

Peskov je primetio da je nedelja „bila teška“ za mnoge evropske zemlje u kojima su se odvijale nezakonite akcije.

„Verovatno neće biti loše da podsetimo da su u većini evropskih zemalja bilo kakve akcije generalno zabranjene... Stoga je za policajce mnogih evropskih zemalja nedelja, nažalost, bila prilično nemirna. Morali su da rade mnogo i teško da bi obezbedili red i mir i sanitarno-epidemiološku bezbednost građana“, objasnio je portparol Kremlja.

U nedelju je portparolka američke diplomatske misije u Rusiji Rebeka Ros izjavila da Sjedinjene Američke Države, u vezi sa privođenjima uoči i tokom neodobrenih protesta u ruskim gradovima, pozivaju Moskvu da se pridržava međunarodnih obaveza. Takođe, američka diplomatska misija je na svom Tviteru pozvala ruske vlasti da „poštuju slobodu štampe“ u svetlu izveštaja „o privođenju novinara, uprkos činjenici da su imali specijalne prsluke i da su očigledno bili na dužnosti“.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je posavetovalo strane političare koji komentarišu situaciju sa Navaljnim da poštuju međunarodno pravo i pozabave se problemima u svojim zemljama, a u ponedeljak je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov primetio da su izjave zapadnih političara na ovu temu kao prekopirane. Sa svoje strane, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov istakao je da Kremlj ne namerava da sluša izjave iz inostranstva o Navaljnom.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni vratio se sa lečenja iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi. Određen mu je pritvor od 30 dana gde će čekati ročište na kojem će biti odlučeno da li će mu uslovna kazna biti zamenjena kaznom zatvora. Ročište je zakazano za 29. januar. 

Pristalice Navaljnog pozvale su nakon toga građane da izađu na ulice. Neodobrene protestne akcije održane su 23. januara u različitim gradovima Rusije.  

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala