Kako će se američki Senat pretvoriti u potpuni cirkus

© Tanjug / AR/Dario Lopez-MIllsDžejkob Čensli, šaman "Kjuanona"
Džejkob Čensli, šaman Kjuanona - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Pratite nas
Američki senator Lindzi Grejem kritikovao je planove jednog od učesnika u neredima na Kapitol hilu Džejkoba Čenslija, poznatog kao šaman Kjuanona, koji je voljan da svedoči na suđenju U Senatu o impičmentu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Čensli je uhapšen zbog učešća u neredima u Vašingtonu 6. januara, a njegov advokat Al Vatkins je izjavio da je on spreman da svedoči o tome kako ga je bivši američki predsednik Donald Tramp podstakao na probijanje policijskih kordona i upad u Kapitol.

Grejem, republikanac iz Južne Karoline, smatra da bi pojavljivanje Čenslija u Senatu na suđenju o impičmentu protiv  bivšeg predsednika pobilo ozbiljnost celog postupka.

„Ne mogu da zamislim bolji način da se predstojeće suđenje o impičmentu pretvori u potpuni cirkus od pozivanja šamana Kjuanona kao svedoka bilo čega", naveo je senator na Tviteru.

Grejem je protivnik impičmenta koji je pokrenut protiv Trampa i smatra da na suđenju ne bi trebalo da bude svedoka.

„Predstavnički dom je izglasao opoziv predsednika Trampa bez svedoka. Ako otvorimo vrata svedocima u Senatu, to će zahtevati mnogo svedoka o raznim temama, a suđenje će trajati mesecima, a ne danima“, smatra Grejem.

Saslušanje u Senatu zakazano je za 9. februar i nadgledaće ga demokratski senator Patrik Lihi umesto sudije Vrhovnog suda Džona Robertsa.

U akademskim krugovima vodi se debata o tome da li Senat može da osudi Trampa i da ga opozove sa funkcije kada više nije predsednik.

Mnogi smatraju da „kasni impičment“ nije protivan Ustavu SAD i da predsednici koji se nedolično ponašaju tokom svog poznog mandata ne bi trebalo da budu imuni od procesa utvrđenog Ustavom kojim se ocenjuje njihova odgovornost.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju o Trampovom opozivu i prosledio je Senatu.

Da bi Tramp bio opozvan, potrebna je dvotrećinska većina u Senatu, u kom je odnos republikanaca i demokrata 50:50, te bi za opoziv trebalo da glasa i 17 republikanaca.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala