Kako će Bajdenova energetska politika uticati na svetski petrolejski biznis /video/

Pratite nas
Hoće li Bajdenov povratak Pariskom sporazumu pomoći konkurentima SAD u povećanju proizvodnje i prodaje sirove nafte i prirodnog gasa — Rusiji, Saudijskoj Arabiji, ali i Venecueli i Iranu... jedno je od pitanja koje se nameće posle prvih poteza koje je po pitanju učešća SAD u ublažavanju klimatskih promena povukao novi šef iz Vašingtona.

Biće zanimljivo posmatrati kako će se to odraziti na američke naftne džinove, ali i proizvođače nafte i gasa iz škriljaca. Ali, i na buduće politike naftaškog kartela OPEK, koji je u vreme Trampove vladavine ne samo ojačao savezom sa Rusijom i još nekim velikim proizvođačima „crnog zlata“, konstituisanjem OPEK+ grupe već skoro prerastao i u nezvaničnu OPEK++ grupu.

Jer, setimo se, u vreme najvećih petrolejskih neizvesnosti minulih godina naftaška alijansa je donosila odluke na osnovu dogovora Donalda Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Tržište nafte i gasa, naravno, direktno i indirektno zavisi od globalne ekonomije ali, takođe i direktno utiče na privrede zemalja proizvođača i izvoznika, kao i najvećih kupaca ovih energenata.

O tome treba li očekivati neke veće lomove ili je reč samo o novoj preraspodeli profita iz petrolejskog biznisa u današnjoj „Energiji Sputnjika“ sagovornik Jelice Putniković je energetičar Miloš Zdravković.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala