Francuska navela uslov za zajedničku proizvodnju „Sputnjika Ve“

© Sputnik / Georgiй Zimarev / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik Ve" Instituta "Gamaleja"
Vakcina protiv kovida Sputnjik Ve Instituta Gamaleja - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2021
Pratite nas
Zajednička proizvodnja ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) sa Francuskom zavisiće od odobrenja Evropske agencije za lekove (EMA), izjavio je francuski ambasador u Rusiji Pjer Levi u intervjuu za Sputnjik.

„Za mene (u vezi sa vakcinacijom) ili za zajedničku proizvodnju sa Francuskom (vakcine ‘Sputnjik Ve’), sve će zavisiti od odobrenja Evropske agencije za lekove, koje će se sprovoditi na osnovu isključivo naučne analize“, odgovorio je ambasador na pitanje da li Francuska razmatra mogućnost proizvodnje vakcine „Sputnjik Ve“ zajedno sa Rusijom.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Novoizabrani generalni sekretar UN Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 28.01.2021
UN: Ruska vakcina može odigrati vrlo važnu ulogu u borbi protiv korone

Vakcina je napravljena na proverenoj i dobro izučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora, čije su važne prednosti bezbednost, efikasnost i odsustvo dugoročnih negativnih posledica. Efikasnost „Sputnjika Ve“ je iznad 90 odsto, vakcina pruža punu zaštitu od teških slučajeva kovida 19.

Vakcina je već dobila odobrenje za primenu u Rusiji, Belorusiji, Argentini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Mađarskoj, Srbiji, Boliviji, Alžiru, Iranu, Palestini, Venecueli i drugim zemljama. Iniciran je i proces registracije u Evropskoj uniji i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala